20:11 / 08.05.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Broj zaraženih bliži se 4 milijuna, EU zatvorena do 15. lipnja

-

-

Foto: - / -

U Italiji se krivulja novozaraženih i dalje smanjuje, ali smrtnost ostaje visoka. Rusija ima više od 10.000 novooboljelih. EK preporučila je da vanjske granice EU ostanu zatvorene do 15. lipnja.
Broj zaraženih koronavirusom uskoro će prijeći 4 milijuna. U Italiji se krivulja novozaraženih i dalje smanjuje, ali smrtnost ostaje visoka, osobito među starijima. Rusija i danas ima više od 10.000 novooboljelih. Europska komisija preporučila je da vanjske granice Europske unije ostanu zatvorene do 15. lipnja.

Nakon 55 dana zabrane, sportaši uživaju na plažama Barcelone. Od 6 do 10 ujutro, a onda i u večernjim satima. Građanima je zabranjeno sunčanje na plaži, kao i kupanje.

- Za mene je ovo sve. Oduvijek sam boravio na otvorenome, bavio se surfanjem i vodenim sportovima. Najteže mi je u karanteni bilo to što sam sedam tjedana bio zatvoren u kući. Vježbao sam, ali daleko od mora ili vode, objašnjava triatlonac Tomek Dudek.

Sablasno pusto izgleda najpopularniji grčki otok, koji godišnje privuče i do dva milijuna turista. Prošle godine u ovo vrijeme 70%o ljetnih kapaciteta na Santoriniju bilo je bukirano, sada tek 30%. Prvi strani gosti na vulkanski bi otok mogli kročiti tek u srpnju, ako se grčke granice dotad otvore.

- Nadamo se da pregrade od pleksiglasa nisu budućnost naših plaža, ali sada su potrebne zbog sigurnosti turista. Samo želimo početi raditi, krenuti sa sezonom, rekao je Charlie Chanine, vlasnik kafića na plaži.

- Naravno, ako neki hotelijeri otvore sada, bit će to na njihovu štetu. Ali mislim da treba otvoriti tko god može, i po cijenu gubitaka. Moramo odnekud početi kako bi bilo posla za naše dobavljače, ali i za naše radnike, smatra Andreas Patiniotis, čelnik Udruženja santorinijskih hotela.

U ovo doba godine na pješčanim plažama u okolici Rima gosti sa sjevera Europe već bi se kupali. Njihovi vlasnici, kao i vlasnici hotela i restorana diljem Apenina, nestrpljivo čekaju upute kako se prilagoditi pandemijskoj nevolji. Kao i datum ponovnog otvaranja, nakon dva mjeseca. Jedino što znaju jest da će se na plažama morati poštovati socijalna distanca.

- Nadamo se da ćemo početkom sljedećeg tjedna moći dati upute. Trenutačno radimo na tome, zajedno s vlastima obalnih općina i regije Lazio. Naravno, uvjeti rada bit će drugačiji nego dosad, ali bitno je da mislimo pozitivno i krenemo sa sezonom, i prije lipnja, rekao je lokalni dužnosnik Ezio Di Genesio Pagliuca.

Bude li epidemiološka situacija povoljna, Austrija će za tjedan dana omogućiti ponovno otvaranje barova i restorana, uz striktne higijenske upute. Bečka turistička priča mogla bi tako oživjeti nakon više od mjesec dana zamrlosti.

- Želimo Europu bez unutarnjih granica, otvorenu prema zemljama koje imaju dobru epidemiološku situaciju. Njemačka, primjerice, ima sličnu stopu zaraze kao i Austrija. Siguran sam da u dogovoru s njemačkom vladom možemo pronaći rješenje i otvoriti međusobnu granicu u sljedećim tjednima kako bi građani ovoga ljeta ponovno mogli putovati, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Na Dalekom istoku već se pripremaju za novo normalno i još upitan dolazak turista i zagriženih globtrotera. Na međunarodnom aerodromu u Hong Kongu u lipnju ipak očekuju pojačan promet. A tada bi ga trebalo čistiti i desetak robota, i oni koji emitiraju ultraljubičasto zračenje i ispuštaju dezificijens. U Hong Kongu inače već više od dva tjedna nema lokalno zaraženih, danas su se otvorile teretane i kina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!