20:16 / 27.03.2020.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT/Hina

Broj zaraženih prešao pola milijuna, nedostaje zaštitne opreme

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Govoreći na konferenciji za novinare u Ženevi, Tedros Ghebreyesus je pozvao da se ne koriste lijekovi za koje nije dokazano da su učinkoviti protiv Covida-19.
Koronavirusom je zaraženo više od 500.000 ljudi u svijetu. Preminulo ih je više od 20.000, a u Italiji 969 samo u jednom danu. Među državama u kojima je broj zaraženih u porastu su i Španjolska, SAD i Rusija. 

U Italiji u jednom danu preminulo skoro 1000 ljudi
Više od pola milijuna zaraženih, SAD pretekao Kinu
Trump potpisao povijesni paket pomoći 

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus je na konferenciji za novinare u Ženevi apelirao da se osigura zaštitna oprema za medicinsko osoblje koje spašava živote. Pozvao je i da se ne koriste lijekovi za koje nije dokazano da su učinkoviti protiv Covida-19.

- Kronični globalni nedostatak zaštitne opreme sada je jedna od najhitnijih prjetnji našoj kolektivnoj sposobnosti da spašavamo živote. Zdravstveni radnici u zemljamam s niskih i srednjim prihodima zaslužuju istu zaštitu kao oni u najbogatijim zemljama, dodao je.

Ne navodeći pojedinosti, zahvalio je "različitim nacionalnim organizacijama" koje su osigurale važne obavještajne podatke nakon kibernetičkog napada na WHO i njega osobno.

- Krize poput ove iznose na površinu najbolje i najgore u čovječanstvu, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!