14:04 / 28.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Broj zaraženih u cijeloj BiH raste iz dana u dan

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Foto: - / REUTERS

Testirano je nešto više od 3700 uzorka. Zaraza je potvrđena kod 932 osobe iz FBiH te kod 630 iz RS-a. U Brčkom su još 24 osobe zaražene, a dvije su umrle.
U Bosni i Hercegovini u srijedu su potvrđena nova 1586 slučaja zaraze koronavirusom te čak 36 smrtna slučaja povezana sa zarazom, što su novi dnevni rekordi od izbijanja epidemije u ožujku, dok se zdravstveni sustav u toj zemlji suočava sa sve većim pritiskom oboljelih.

➡️ Epidemija izazvana koronavirusom - iz minute u minutu    
➡️ Beroš o radu obiteljskih liječnika, stigao odgovor koHOM-a 

Od utorka je testirano nešto više od 3700 uzorka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 932 osobe iz Federacije BiH te kod 630 iz Republike Srpske. u Distriktu Brčko su još 24 osobe zaražene, a dvije su umrle. Broj novozaraženih na 100 tisuća stanovnika, tijekom sedam dana je iznad 207. Podaci se odnose na razdoblje od 19. do 25. listopada i dvostruko su veći u usporedbi s tjednom prije toga.

Broj zaraženih iz dana u dan raste u gotovo svim dijelovima zemlje, no najveći rast bilježe veći gradovi. U Sarajevu je od utorka zabilježen 301 novi slučaj, u Banjoj Luci ih je bilo 189, Mostaru 176 te Bijeljini 89. U glavnom gradu BiH u cijelosti su popunjeni kapaciteti Klinike za plućne bolesti, namijenjene isključivo oboljelima od COVID-a pa se oni sada smještaju na posebni odjel Opće bolnice.

U Kliničkom centru u Banjoj Luci sada se liječi 209 oboljelih od COVID-a, dok ih je u Kliničkoj bolnici u Mostaru 75. Iz bolnice "Fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj u srijedu su potvrdili kako im zbog širenja zaraze nedostaje liječnika koji bi obavljali potrebne zahvate.

- Nalazimo se u teškoj situaciji uvjetovanoj pandemijom koronavirusa. Trenutno je jedan dio osoblja naše ustanove zaražen i ne može pružati usluge pacijentima. Stoga, pozivamo sve zainteresirane liječnike specijaliste anestezije i intenzivnog liječenja, interne medicine, infektologije i pneumoftiziologije da nam se jave, stoji u apelu bolnice.

Bolnica u Novoj Biloj uspostavljena je i funkcionira uz pomoć vlade Hrvatske i središnji je medicinski punk za liječenje oboljelih iz županije Središnja Bosna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!