18:20 / 05.05.2020.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/B.A./HRT

Broj zaraženih u svijetu uskoro bi mogao doseći 4 milijuna

New York (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)

New York (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)

Foto: - / REUTERS

U Sjedinjenim Državama broj oboljelih posljednjih se dana kreće oko 25 tisuća na dan
Broj zaraženih koronavirusom za nekoliko bi dana mogao dosegnuti 4 milijuna. U Sjedinjenim Državama broj oboljelih posljednjih se dana kreće oko 25 tisuća na dan, u Rusiji je više od deset tisuća novih slučajeva zaraze dnevno.

Epidemija koronavirusa - najnovije informacije

Broj žrtava u Italiji je porastao na 29.315, s 236 novih u jednom danu. Šest regija - Umbrija, Sardinija, Valle d'Aosta, Kalabrija, Basilicata i Molise - nije imalo smrtnih slučajeva u zadnja 24 sata. Ukupan broj zaraženih je 213.013 (1075 više nego jučer), a trenutno je 98.467 zaraženih, 1513 manje nego jučer. Ozdravljenih je 85.231, 2352 više nego jučer, objavila je danas Civilna zaštita.

Talijanima je ispijanje espressa uz svježi cornetto, njihovu verziju kroasana, u lokalnom baru dragocjeni ritual bez kojeg su živjeli gotovo puna dva mjeseca. S popuštanjem strogih mjera karantene, vraćaju se tom jednostavnom zadovoljstvu, koje je za njih jedan od najvažnijih dijelova dana.

- Pokušavamo pronaći normalnost u ovom čudnom trenutku, kaže stanovnica Rima Alfredina Trivelli.

- Počeli smo s radom jučer. Prodamo 10 posto od onog prije ove krize. Mnoga su ograničenja i pravila, koja nam stvaraju probleme. Dok se turisti ponovo ne vrate, naš je posao mrtav, kaže vlasnik bara Gabriele di Renzo.

Mobilnu aplikaciju koja bi trebala "ispitati, prepoznati, upozoriti i pratiti" one zaražene koronavirusom britansko ministarstvo zdravstva počinje testirati na otoku Isle od Wight, u engleskom kanalu, na jugu zemlje.

Ona bi, za sada 140 tisuća korisnika, stanovnika otoka, pristanu li na to, trebala brzo upozoriti ako je u njihovoj blizini netko zaražen, ali i pomoći u zaustavljanju širenja bolesti.

- To nije brzo ni magično rješenje. Mora se kombinirati sa stalnim fizičkim distanciranjem, rigoroznom higijenom i zaštitom lica. I presudno - javnost mora znati što tražimo od nje, zašto to tražimo i je li spremna na to, ističe premijerka Škotske Nicola Sturgeon.

Francuski liječnici tvrde kako imaju dokaz da je prvi slučaj zaraze koronavirusom u njihovoj zemlji zapravo zabilježen još u prosincu kod pacijenta kojeg su liječili od upale pluća, gotovo mjesec dana prije nego su službeno potvrđeni prvi slučajevi Covida-19. Do rezultata su došli naknadnim, višekratnim testiranjem zamrznutog pacijentova brisa.

- To mijenja razumijevanje širenja virusa. Pokaže li se da je virus cirkulirao već u prosincu, to bi značilo da se prvi val dogodio u to vrijeme i da smo sada u drugom valu, kaže prof. Djilali Annane, šef Odjela intenzivne njege bolnice Garches.

Zaraza koronavirusom dramatično se širi Rusijom. Treći dan zaredom više je od 10 tisuća novooboljelih. Najviše zaraženih je u Moskvi, više od 80 tisuća, pa je još jedna bolnica prenamijenjena za liječenje bolesnih od Covida-19. Na odjelu intenzivne njege već se susreću s najteže oboljelima.

- Kod reanimacije pacijenata s Covidom-19 glavni problem sada je zatajenje disanja. Naš je odjel dobro opremljen, ima i svoj laboratorij, kaže dr. Maksim Gorokhov, anesteziolog na Odjelu intenzivne njege.

U Moskvi je za zaražene koronavirusom trenutačno osigurano 15 tisuća bolničkih kreveta.
Rim (Foto: REUTERS/Remo Casilli)

Rim (Foto: REUTERS/Remo Casilli)

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!