Broj žrtava poplava u Pakistanu i dalje raste

04.09.2022.

20:36

Autor: Sanja Gvozdanović/T.D./IMS/HRT

Poplave u Pakistanu

Poplave u Pakistanu

Foto: Yasir Rajput / REUTERS

Pakistan pokušava prebroditi jednu od najvećih prirodnih katastrofa koja je zadesila tu zemlju. U poplavama je dosad poginulo gotovo 1.300 ljudi, a najavljene su i nove obilne kiše. Vojska, spasilački timovi i volonteri još uvijek evakuiraju ljude iz udaljenih sela koja su ostala odsječena nakon porasta vodostaja.Broj žrtava katastrofalnih poplava u Pakistanu i dalje raste. Od lipnja - tisuću 300 smrtnih slučajeva, gotovo trećina su djeca. 

- 16 milijuna djece treba pomoć, izgubili su sve, raseljeni su, u nekim slučajevima odvojeni su od roditelja, ne mogu pohađati školu, otići liječniku. Razmjeri štete su golemi, rekao je Khuram Gondal, direktor organizacije Save the Children za Pakistan.

UNICEF ističe da više od tri milijuna djece treba hitnu humanitarnu pomoć zbog rizika od bolesti koje se prenose vodom, utapanja i pothranjenosti.

- Moramo osigurati pitku vodu, medicinsku opremu i potrepštine, cijepiti djecu. Srećom zadnjih nekoliko dana nismo imali mnogo kiše, ali očekujemo da će ponovno padati, rekao je Abdullah Fadil, dužnosnik UNICEF-a u Pakistanu.

Najteže je u pokrajinama na jugu zemlje - Balučistanu i Sindu. Ugroženi su životi 33 milijuna ljudi, a to je svaki sedmi stanovnik Pakistana.

- Cijeli grad je pod vodom. Ništa se nije moglo spasiti. Svi su zabrinuti hoće li imati što jesti, ne brine ih nabava šatora, nego hrane, naglasio je Mohammad Amin, stanovnik Johija, pokrajina Sindh.

Humanitarne organizacije upozoravaju da je Pakistanu potrebna dugoročna pomoć jer nevolje za tu zemlju nisu ni blizu kraja.

- Ovo je doba godine, barem za Sind, kad dobivaju novac za usjeve i zarađuju. Kad kažem zarađuju zapravo je riječ o novcu kojim vraćaju dugove. To je začaran krug u kojem žive. Ove godine svi usjevi su uništeni, istaknula je Jennifer Ankrom-Khan, direktorica organizacije Action Against Hunger za Pakistan.

- Zarađivao sam oko dva dolara dnevno, sada ni toga više nema. Vlasnici zemlje došli su vidjeti štetu, obećali su nam donijeti hranu i šatore, ali nikad se nisu vratili, rekao je Sajan Ali, poljoprivrednik iz pokrajine Sindh.

Pakistan zanemarivo pridonosi emisiji stakleničkih plinova ali je među zemljama koje su najosjetljivije na ekstremne vremenske uvjete prouzročene klimatskim promjenama. Ranije ove godine četiri uzastopna toplinska vala s temperaturama većim i od 50 stupnjeva, a onda nikad obilnije monsunske kiše. Bujanju rijeka i poplavama pridonijelo je i topljenje ledenjaka u planinama na sjeveru zemlje. Pakistan ih ima više od 7 tisuća 200, najviše izvan polarne regije, a oni se sada tope brže i ranije zbog rasta temperatura. 


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!