22:48 / 03.07.2021.

Autor: P.F./Hina

Brojne američke tvrtke na meti sofisticiranog kibernetičkog napada

Kibernetički napad

Kibernetički napad

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kibernetički kriminalci napali su u subotu američku tvrtku Kaseya kako bi zatražili novac od potencijalno možda i tisuću tvrtki koje pokriva njihov softver, što je za prvu izravnu posljedicu imalo prekid rada oko 800 trgovina Coopa u Švedskoj.

Napad je paralizirao blagajne Coopa u Švedskoj, jedan od najvećih lanaca supermarketa u zemlji, koji je morao prekinuti rad subotu. Za sada nije moguće procijeniti obim tog napada.

Nazvan i "ransomware" ili ucjenjivački softver, taj tip informatičkog programa koristi sigurnosne slabosti tvrtke ili osoba za paraliziranje njihovih informatičkih sustava i zatim zahtijeva otkupninu da ih deblokira.

Kaseya, koji je u subotu taj kibernetički napad nazvao "sofisticiranim" jamči da je ograničen na "jako mali broj klijenata". U petak navečer je tvrtka objasnila da je otkrila mogući incident na svom softveru VSA, uoči produženog vikenda i tada je procijenila da je zahvaćeno manje od 40 klijenata u svijetu, međutim oni pružaju usluge drugim tvrtkama.

Prema Huntress Labs, tvrtki specijaliziranoj za informatičku sigurnost, više od 1000 tvrtki je zahvaćeno tim napadom.

Bazirana u Miamiju, Kaseya nudi informatičke alate malim i srednjim poduzećima. Ona ima više od 40.000 klijenata.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!