19:05 / 15.05.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/B.A./HRT

Brojne europske zemlje otvaraju granice

Foto: REUTERS/Ints Kalnins

Foto: REUTERS/Ints Kalnins

Foto: - / REUTERS

Austrija je otvorila granične prijelaze s Njemačkom, a Litva, Latvija i Estonija otvorile su granice za slobodno putovanje građana unutar tih triju baltičkih zemalja.
Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je četiri i pol milijuna, a umrlo je više od 305 tisuća ljudi. Brojne europske zemlje koje su epidemiju stavile pod kontrolu otvaraju svoje granice - Austrija je otvorila granične prijelaze s Njemačkom, a Litva, Latvija i Estonija otvorile su granice za slobodno putovanje građana unutar tih triju baltičkih zemalja.

Samo jedna novozaražena osoba u posljednja 24 sata

Nakon dva mjeseca i Austrija se zahvaljujući dobrim epidemiološkim rezultatima nastavlja vraćati u život. Od danas se može u restorane i kafiće.

- Naš gradonačelnik uvijek govori - u kafićima stvaraš prijateljstva. Tomu je uistinu tako, kaže Bečanin Alexander Mürwald.

Pripreme su gotove. Restorani su danas otvoreni i u Berlinu.

- U ovoj godini ne očekujemo zaradu, bit ćemo sretni ako barem malo pokrijemo gubitke, kaže Jörn Peter Brinkmann, vlasnik restorana u Berlinu.

Za najjače europsko gospodarstvo nimalo optimizma ni iz njemačkog Saveznog zavoda za statistiku.

- Pandemija koronavirusa teško pogađa njemačko gospodarstvo. Bruto domaći proizvod u prvom kvartalu smanjen je za 2,2 posto. To je najveći pad od globalne financijske i ekonomske krize 2009. i drugi najveći pad od ujedinjenja Njemačke, navodi Albert Braakman iz Njemačkog saveznog ureda za statistiku.

Otvorene su granice između Austrije i Njemačke, u ponoć su se s graničnog prijelaza s Latvijom povukli estonski policajci.

- Nadamo se da se nećemo uskoro morati vratiti, da će i Estonci i naši susjedi shvatiti ozbiljnost situacije, rekao je načelnik estonske granične policije Andrus Reimaa.

Litva, Latvija i Estonija stvorile su prvi "putnički balon" unutar Europske unije. Slobodno mogu putovati samo državljani triju baltičkih zemalja, ostali moraju u dvotjednu samoizolaciju.

Tijekom posjeta Beogradu, mađarski premijer Viktor Orban najavljuje da bi zakon koji mu daje izvanredne ovlasti neograničenog trajanja i omogućuje mu da vlada uredbama, sve u okviru izvanrednog stanja proglašenog tijekom zdravstvene krize, na kraju mjeseca mogao biti ukinut.

- Kad se to dogodi, svima ćemo pružiti priliku da se ispričaju Mađarskoj zbog nepravednih optužbi koje su izrekli proteklih mjeseci, rekao je Orban.

Sporni zakon oštro su kritizirali svi - od mađarske oporbe, nevladinih udruga do europskih institucija i međunarodnih organizacija.

A kineski grad Wuhan provodi nakanu da testira svih 11 milijuna stanovnika.

- Glavni je cilj dodatno utvrditi opseg epidemije kako bi se moglo proaktivno otkriti virus, pojačati nadzor i probir, rekao je Zeng Yixin, zamjenik direktora Nacionalne zdravstvene komisije Kine.

Kina danas bilježi 91 aktivni slučaj i četiri novooboljela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!