21:02 / 18.12.2020.

Autor: T.V./Hina

Bugarska protjerala ruskog diplomata zbog špijunaže

Foto: Martin Lazarov/Pixabay

Foto: Martin Lazarov/Pixabay

Foto: - / -

Bugarski tužitelji tvrde da je ruski diplomat tražio osjetljive vojne podatke, uključujući one o broju američkih vojnika na vojnim vježbama u Bugarskoj.
Bugarska je ruskom diplomatu dala 72 sata da napusti zemlju zbog optužbi da se od 2017. bavi špijunažom, objavilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova. To je šesti ruski diplomat kojeg je članica NATO-a protjerala od listopada 2019.

Rusko veleposlanstvo u Sofiji priopćilo je da je protjerivanje neutemeljeno i da Moskva zadržava pravo da odgovori istom mjerom.

Bugarski tužitelji tvrde da je ruski diplomat tražio osjetljive vojne podatke, uključujući one o broju američkih vojnika na vojnim vježbama u Bugarskoj. U priopćenju navode da imaju dokaze da je kontaktirao s jednim bugarskim državljaninom kojemu je za informacije ponuđen novac.

Bugarska je u vrijeme komunizma bila najvažniji saveznik Moskve u istočnoj Europi. Unatoč kasnijim povremenim napetostima, Rusija je glavni opskrbljivač Bugarske energentima i dvije zemlje njeguju bliske kulturne i druge veze.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!