Bush: Brutalna invazija na Irak, hoću reći, Ukrajinu

08:29 / 19.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Bivši američki predsjednik George W. Bush

Bivši američki predsjednik George W. Bush

Foto: Kevin Lamarque (IRAQ)/File Photo / REUTERS

Bivši američki predsjednik George W. Bush nazvao je invaziju na Irak brutalnom i neopravdanom, a zatim se ispravio rekavši da je mislio na rusku invaziju na Ukrajinu.

Pogreška se dogodila u srijedu, tijekom govora u Dallasu u kojem je Bush kritizirao rusku politiku.

- Rezultat (takvog sustava u Rusiji) je nepostojanje kontrole i ravnoteže, što je omogućilo da jedan čovjek pokrene potpuno neopravdanu i brutalnu invaziju na Irak, rekao je Bush, a onda se, odmahnuvši glavom, ispravio: Hoću reći na Ukrajinu.

Zatim se našalio rekavši da godine očito čine svoje, što je izazvalo smijeh publike.

Sjedinjene Države su 2003., kada je Bush bio predsjednik, predvodile invaziju na Irak, uz opravdanje da ta zemlja posjeduje oružje za masovno uništenje koje, pak, nikada nije pronađeno.

U dugotrajnom sukobu život su izgubile stotine tisuća ljudi, a mnogo više njih napustilo je svoje domove.

Bushov komentar brzo se raširio društvenim mrežama. Zabilježeno je više od tri milijuna pregleda samo na Twitteru nakon što je snimku objavio novinar Dallas Newsa.

U kritici u kojoj je osudio ruskog predsjednika Vladimira Putina za invaziju na Ukrajinu, Bush je usporedio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s britanskim ratnim čelnikom Winstonom Churchillom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!