17:46 / 14.12.2020.

Autor: Hina

Čamac bomba pogodio tanker u saudijskoj luci

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Brod BW Rhine vlasništvo je kompanije Hafnia, a plovi pod singapurskom zastavom i može prevoziti između 60.000 do 80.000 tona naftnih derivata.
Tanker usidren na terminalu u Džedi napadnut je čamcem napunjenim eksplozivom, rekle su u ponedjeljak saudijske vlasti potvrdivši navode brodara da je jedan od njegovih tankera, BW Rhine, pogođe n.

Glasnogovornik saudijskog ministarstva energetike nije u izjavi za medije naveo ime broda, niti je identificirao tko stoji iza napada.

Brodarska tvrtka Hafnia izvijestila je ranije da je izbila eksplozija te požar na brodu BW Rhine dok je iskrcavao teret u luci Džedi. Posada je ugasila vatru i nitko nije ozlijeđen, dodala je tvrtka te potvrdila da su dijelovi trupa oštećeni.

Ministarstvo energetike reklo je da nije pričinjena šteta lučkim postrojenjima, no luka Džeda privremeno je zatvorena, stoji na njezinoj mrežnoj stanici.

- Teroristički i vandalski napadi nanose štetu vitalnim postrojenjima, Kraljevini, njezinoj sigurnosti i stabilnosti dobave energenata cijelom svijetu i globalnom gospodarstvu, rekao je glasnogovornik ministarstva energetike.

Time se osvrnuo na prošlomjesečnu eksploziju kojom je oštećen grčki tanker u saudijskoj luci na Crvenom moru sjeverno od granice s Jemenom. Arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom sudjeluje u ratu u Jemenu.

Brod BW Rhine vlasništvo je kompanije Hafnia, a plovi pod singapurskom zastavom i može prevoziti između 60.000 do 80.000 tona naftnih derivata. Tanker je 6. prosinca ukrcao 60.000 tona goriva u luci Yanbu i sada je pun oko 84%.

"Moguće je da je nešto nafte iscurilo iz borda, no to nije potvrđeno", navodi Hafnia.

Televizija Al Arabiya TV citirala je izjavu kapetana da je jedna od spremnika tankera oštećen u eksploziji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!