Canberra i Pariz postigli sporazum o naknadi zbog otkazivanja ugovora o podmornicama

07:16 / 11.06.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

Australski premijer Anthony Albanese

Australski premijer Anthony Albanese

Foto: Loren Elliott / Reuters

Nova australska vlada predvođena laburistima postigla je dogovor o isplati 555 milijuna eura zbog kontroverzne prošlogodišnje odluke o otkazivanju ugovora o kupnji francuskih podmornica, što je potez kojim se Canberra nada da će popraviti odnose s Parizom.

Australija je prošle godine otkazala ugovor o nabavi podmornica vrijednih više milijardi dolara s francuskim vojnim brodogradilištem Naval Group, odlučivši se za američko-britansku ponudu.

Taj je potez razbjesnio Pariz i izazvao diplomatsku krizu bez presedana.

Australski premijer Anthony Albanese rekao je na tiskovnoj konferenciji u Sydneyu da je njegova vlada postigla "pošteno i pravedno" rješenje s Naval Groupom.

Canberra je prošle godine otkazala ugovor sklopljen 2016. o kupnji konvencionalne podmorničke flote za 40 milijardi dolara. Do otkazivanja ugovora došlo je nakon što je prethodna vlada potpisala trilateralno sigurnosno partnerstvo sa SAD-om i Velikom Britanijom. Tim je sporazumom Australija dobila flotu podmornica na nuklearni pogon s američkom i britanskom tehnologijom.

Albanese je rekao da će nagodba omogućiti Australiji da napreduje u odnosima s Francuskom.

- S obzirom na ozbiljnost izazova s kojima se suočavamo i u regiji i na globalnoj razini, bitno je da se Australija i Francuska ponovno ujedine kako bi obranile naše zajedničke principe i interese, poručio je Albanese.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!