12:07 / 27.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Cape Town: Zvona katedrale sv. Jurja zvonit će u čast Desmonda Tutua

Katedrala Svetog Jurja

Katedrala Svetog Jurja

Foto: Shelley Christians / REUTERS

Zvona katedrale svetog Jurja u Cape Townu do petka će svaki dan u podne zvoniti 10 minuta u čast južnoafričkog heroja u borbi protiv apartheida, nadbiskupa Desmonda Tutua koji je preminuo u nedjelju u 90. godini života.

Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir, upravo je sa stuba katedrale u Cape Townu predvodio brojne kampanje i marševe te držao govore protiv tiranije bjelačke manjine, zbog čega su ga i crnci i bijelci štovali kao nacionalnu moralnu savjest.

Brojni ožalošćeni ostavljaju cvijeće ispred "narodne katedrale", simbola demokracije. Na ogradi je postavljena crno-bijela fotografija nadbiskupa Tutua.

"Nadbiskup Cape Towna, Thabo Makgoba, moli sve da zastanu na trenutak kad čuju zvona katedrale i tako odaju počast preminulom nadbiskupu", priopćila je Zaklada za ostavštinu Desmonda i Leah Tutu.

- Borba za slobodu iz rovova Južnoafričke Republike zahtijevala je neopisivu hrabrost, rekla je Graca Machel, udovica Nelsona Mandele.

- Svakim danom, iz minute u minutu, svaki korak koji je poduzeo oblikovao je tijek povijesti. Svaka rečenica koju je izgovorio utjecala je na živote milijuna ljudi te ih ujedinila i osnažila u plemenitoj borbi protiv apartheida, dodala je Machel.

Predsjednik JAR-a Cyril Ramaphosa naredio je da se zastave spuste na pola koplja u zemlji i diplomatskim predstavništvima u inozemstvu sve do noći prije pogreba.

- U narednim danima oplakivat ćemo svjetsku ikonu mira i slobode, priopćio je predsjednik.

U nedjelju će u ljubičasto biti obasjano gradsko poglavarstvo Cape Towna, spomenik njemu u čast Arch for Arch te poznata planina Table Mountain.

Desmond Mpilo Tutu rođen je 7. listopada 1931. godine u Klerksdorpu, a za anglikanskog je svećenika zaređen 1961. godine. Nakon školovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu kao svećenik i biskup službovao je u JAR-u i Lesotu, potkraj 70-ih godina prošlog stoljeća postao je glavni tajnik Južnoafričkoga vijeća crkava.

Nobelova nagrada zbog suprotstavljanja apartheidu dodijeljena mu je 1984. godine, a godinu dana poslije toga imenovan je za biskupa Johannesburga. Na tom je mjestu proveo oko godinu dana, nakon čega je prešao za nadbiskupa Cape Towna. Tu je dužnost kao prvi crnac obavljao sve do 1996. godine.

Nakon sloma apartheida vodio je Povjerenstvo za istinu i pomirenje koje je osnovano 1995. radi ispitivanja kršenja ljudskih prava u razdoblju bjelačke institucionalne dominacije u Južnoj Africi.

Maleni, visok samo 1,68m i sa zaraznim smijehom, nakon ukidanja apartheida jednakim je žarom prozivao crnačku političku elitu kao Afrikanere prije toga, no njegov duh pomirbe uvijek je zračio i nikada se nije prestao boriti za "naciju duginih boja".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!