19:46 / 07.05.2018.

Autor: S.M./HRT

Caratan: Putin je Zapadu opasna konkurencija, posebno na planu globalne ekonomije

-

-

Foto: - / -

Vladimir Putin položio je prisegu za svoj četvrti predsjednički mandat na čelu Ruske Federacije. Malo koji lider može se pohvaliti da je na vlasti gotovo četvrt stoljeća i da je ostavio tako veliki trag na svjetskoj političkoj sceni kao što je on.
Vladimir Putin položio je prisegu za svoj četvrti predsjednički mandat na čelu Ruske Federacije. Malo koji lider može se pohvaliti da je na vlasti gotovo četvrt stoljeća i da je ostavio tako veliki trag na svjetskoj političkoj sceni kao što je on.

Komunikologinja doc. dr. sc.  Jelena Jurišić izjavila je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" da je scenarij oko prisege dobro napravljen. Ovo je prvi put i snimka iz njegova ureda. Danas su sve njihove televizije govorile o tome da je prvi put dozvoljeno kamerama ući u ured i hodnicima, kao da do sada tamo nikad nisu bile. Sinoć se do kasno raspravljalo hoće li se napraviti ovakav početak - tri minute hoda Putina hodnicima i stubištem, ulazak u novi automobil ruske proizvodnje čija je promocija bila danas te vožnja do obližnje zgrade velikog kremaljskog dvorca, rekla je Jurišić.

Pozvanih gostiju na inauguraciju bilo je oko 5.000, što je dvaput više nego prošli put. Ovakvom ceremonijom htjelo se poslati poruku da je Putin narodni predsjednik, čovjek koji ne pati za svečarskim stvarima, kičem, bogatstvom, dodala je.

Politolog prof. dr. sc. Branko Caratan kazao je da je Putin u ovoj inauguraciji htio pokazati vezu s narodom i vezu s ruskom tradicijom. Blještavilo Kremlja koje potiče još iz vremena ruske imperije na neki je način u Putinovom govoru bilo povezano s ruskom tradicijom i kontinuitetom odnosa Putina prema Rusiji. Putin je htio pokazati da mu je u fokusu unutarnja politika, prosperitet i sigurnost ruskih građana. To se htjelo pokazati na neki način i u govoru, a i u čitavom aranžmanu inauguracije, kazao je Caratan.

U svom govoru Putin se malo dotaknuo tema iz svijeta. U jednoj rečenici kazao je da smo svi jednaki, izjavila je Jurišić i istaknula da je ruski predsjednik odlučio ovaj mandat posvetiti za još bolji, brži, jači i snažniji razvoj Rusije. To je priprema terena za Rusiju poslije Putina, dodaje.

Na pitanje očekuje li da će u idućih šest godina Putin promijeniti svoj odnos prema Zapadu, Caratan je kazao da je Putin u početku pokazao izrazitu želju za dobrim odnosima sa zapadom. No on je Zapadu opasna konkurencija, prije svega na planu globalne ekonomije. Zapad je s političkim obrazloženjima pokušao osvojiti prostore za koje je sumnjao da Rusija može ekonomski prodrijeti. Putin nema razloga da odstupa od politike koja se oslanja na jaki izvoz energenata. Tu neće biti promjena. Drugo je pitanje hoće li Zapad promijeniti politiku prema Rusiji, dodaje Caratan.  

Zapad gleda na Putina kao na onog koji je konsolidirao Rusiju, koji je od regionalne sile Rusiju vratio na svjetsku političku scenu. Putin nema imperijalne pretenzije, ali sigurno neće odstupati od onoga gdje Rusija može realizirati svoje vanjskopolitičke ciljeve. Intervencija u Siriji je jedan od dokaza takve politike, izjavio je Caratan i dodao da oštar stav Zapada sa sankcijama utječe na rusku unutarnju političku scenu, a i na neke odluke koje je Putin morao donijeti. Nije riječ samo o Ukrajini, već i o Gruziji, rekao je i naglašava da se za sada može reći da se ne naslućuje neka bitna promjena Putinove vanjske politike.

Jurišić smatra da je ponovna kandidatura Medvedeva na mjesto ruskog premijera očekivana. Trebao bi na tom mjestu ostati dvije godine, nakon čega bi ga netko trebao zamijeniti, kazala je. Govoreći o tome koje bi se promjene u novoj vladi mogle dogoditi rekla je da ondje možda više ne bi bio Sergej LavrovOn je sam zatražio da ga se više ne uključuje. Ministar je 14 godina. Iscrpio se i fizički  i psihički, kazala je i dodala kako ne treba sumnjati da će Rusija odabrati dostojnog kandidata.

Odgovarajući na pitanje - što nakon Putina, Caratan je pojasnio da Putin ne može po Ustavu biti izabran treći put zaredom za predsjednika. Smatra da se s obzirom na Putinovu dob ovoga puta ne bi mogla dogoditi situacija kada je on s mjesta predsjednika države otišao na premijersku funkciju. Može se nagađati da Rusija očekuje, a Putin traži svoga nasljednika. To bi trebao biti čovjek koji će nastojati održati stabilnu Rusiju, a to neće biti tako lako pronaći, kaže Caratan. 

Jurišić pak smatra da je Putin svog nasljednika već pronašao, a i da je spremna strategija za ono što dolazi nakon njegovih predstojećih šest godina. Nakon 7. svibnja 2024.  neće biti velikih promjena u ruskoj politici, dodaje Jurišić.        

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!