Carla Del Ponte poziva na Putinovo uhićenje

02.04.2022.

14:53

Autor: HRT

Vladimir Putin, arhivska fotografija

Vladimir Putin, arhivska fotografija

Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev / Reuters

Bivša glavna haška tužiteljica Carla del Ponte pozvala je Međunarodni kazneni sud (ICC) da izda nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog zločina u Ukrajini.

- Putin je ratni zločinac, kazala je Del Ponte u intervjuu za dnevni list Le Temps.

Poručila je kako su potrebni međunarodni nalozi za uhićenje Putina i drugih visokih ruskih dužnosnika kako bi se oni smatrali odgovornima za počinjene ratne zločine otkako je Rusija 24. veljače započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Del Ponte je naglasila i da je izdavanje naloga za uhićenje važan signal "da je istražni rad obavljen".

- To je jedini instrument koji postoji a koji omogućuje uhićenje počinitelja ratnog zločina i njihovo privođenje ICC-u, rekla je za Le Temps.

Del Ponte priznaje da nalog za uhićenje ne znači nužno da će Putin biti priveden. Ako ostane u Rusiji, to - kaže - ne bi bio slučaj. Ali za njega bi bilo nemoguće napustiti svoju zemlju, a to bi bio snažan signal da ima mnogo država protiv sebe, dodala je.

Glavni tužitelj ICC-a sa sjedištem u Haagu pokrenuo je 3. ožujka aktivnu istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini, nakon što je dobio potporu više od 40 država koje su stranke u sudu.

Del Ponte je kazala kako joj je iskustvo glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju dalo nadu da bi Putin, poput bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, jednog dana mogao biti uhićen i optužen za ratne zločine.

- Moraju se pronaći i inkriminirajući dokazi protiv visokih političkih i vojnih dužnosnika, rekla je upozorivši da će biti teško doći do vrha zapovjednog lanca kako bi se identificiralo tko je planirao, naredio i izvršio ratne zločine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!