CDC: Omikron u SAD-u pogodio cijepljene

21:37 / 10.12.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Većina od 43 COVID slučaja u Sjedinjenim Američkim Državama uzrokovana omikron varijantom su ljudi cijepljeni dvjema dozama, a trećina njih primila je i 'booster' dozu, objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Od 43 osobe s COVID-om, u kojih je uzročnik varijanta omikron, 34 ih je potpuno cijepljeno, a 14 ih je uz dvije doze naknadno primilo i treću, dodatnu dozu cjepiva popularo zvanu pojačivač. Iako se radi o malenom uzorku oboljelih od omikrona, ove brojke nisu ohrabrujuće te je sve veća bojazan da trenutna cjepiva nude manju zaštitu od ove vrlo prenosive varijante. 

Omikron je identificiran u 22 zemlje, nakon što je prvi puta registriran u južnoj Africi i Hong Kongu. 

Većina zaraženih ima blage simptome, poput kašlja i umora, a jedna od 25 oboljelih osoba u JAR-u bila je u bolnici dva dana. CDC upozorava da iako je većina slučajeva omikrona blage naravi, postoji vremenski razmak između infekcije i ozbiljnijih oblika bolesti. CDC također očekuje blaže simptome kod cijepljenih i onih koji su preboljeli COVID. Još uvijek uzrok većine oboljenja u SAD-u je delta varijanta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!