CDC smatra da svi odrasli trebaju dobiti 'booster' dozu

30.11.2021.

09:34

Autor: Hina/HRT

CDC; booster za odrasle

CDC; booster za odrasle

Foto: Cryptographer / Shutterstock

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u ponedjeljak je rekao da bi sve odrasle osobe cijepljene protiv koronavirusa trebale dobiti 'booster' dozu.


Dopunivši svoje preporuke, CDC je objavio da bi sve cijepljene odrasle osobe trebale primiti 'booster' dozu ako su svoju drugu dozu cjepiva Pfizera ili Moderne primili prije barem šest mjeseci ili dozu cjepiva Johnso&Johnson prije barem dva mjeseca, rekla je direktorica CDC-a Rochelle Walensky.


Nedavna pojava omikron-varijante dodatno naglašava važnost cijepljenja, 'booster' doza i prevencije potrebnih kako bi se zaštitilo od COVID-19, rekla je Walensky.


- Rani podaci iz Južnoafričke Republike pokazuju povećanu prenosivost omikron-soja, dodala je.


Neki znanstvenici kritizirali CDC


CDC je ranije preporučio 'booster' doze za odrasle osobe starije od 50 godina, a 19. studenog ih dopustio za zdrave osobe u dobi između 18 i 49 godina, no njima ih nije preporučio.


Neki su znanstvenici kritizirali preporuke CDC-a, nazvavši ih pretjerano zbunjujućim.


Dr. Eric Topol, ravnatelj znanstvenog instituta Scripps u Kaliforniji, nazvao je preporuke CDC-a iz sredine studenog velikom pogreškom.


Premda su mnogi govorili o delta-varijanti kao o pandemiji necijepljenih, također je važno shvatiti da se među zaraženima nalaze i cijepljeni ljudi čiji je imunitet stvoren cijepljenjem oslabio, napisali su Topol i Michael Osterholm, ravnatelj Centra za istraživanje zaraznih bolesti, u komentaru objavljenom u The Washington Postu.


- Više studija pokazalo je da potpuno cijepljene osobe mogu širiti delta-varijantu. To postaje još vjerojatnije kada je imunološki odgovor, što ga je omogućilo cijepljenje, oslabio, napisali su Topol i Osterholm.


- Budući da 'booster' doze snažno smanjuju simptomatske zaraze, mogle bi pomoći zaustaviti povećano širenje kojem svjedočimo, dodali su.


Hoće li omikron zamijeniti deltu?


Preporuke CDC-a stigle su tri dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija novi omikron-soj prepoznala kao soj koji izaziva zabrinutost.


Međutim, nije jasno hoće li omikron zamijeniti deltu kao najlakše prenosiv soj koronavirusa a vjerojatno će trebati oko dva tjedna kako bi se saznalo hoće li cjepiva biti manje učinkovita protiv omikron varijante, smatraju stručnjaci.


Anthony Fauci, glavni zdravstveni savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za pandemiju, nastavlja vjerovati da će postojeća cjepiva pružiti zaštitu od teških slučajeva covida, objavila je Bijela kuća.


- Ne mislim da postoji mogućnost da bi ova varijanta u potpunosti mogla zaobići svaku zaštitu koju pruža cjepivo. Možda bi je mogla malo umanjiti, no to je razlog zbog kojeg primjenjujemo 'booster' doze, rekao je Fauci u intervjuu za ABC.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!