Kadirov: Planiram jednog dana osnovati vlastitu plaćeničku skupinu

19.02.2023.

17:51

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ramzan Kadirov

Ramzan Kadirov

Foto: Chingis Kondarov / Reuters

Ramzan Kadirov, vođa ruske republike Čečenije, kazao je u nedjelju da jednoga dana namjerava osnovati vlastitu privatnu vojsku sličnu plaćeničkoj skupini Wagner Jevgenija Prigožina.

Zbog uspona Wagnera i drugih plaćeničkih skupina koje djeluju izvan tradicionalnih ruskih vojnih zapovjednih struktura, diplomate zabrinjava mogućnost da jednog dana te iste skupine ugroze stabilnost Rusije.


Kadirov je u objavi na Telegramu napisao da je "impresivne rezultate" postigla skupina Wagner koja zajedno s ruskim vojnicima ratuje protiv Ukrajine, i dodao da su privatna vojna poduzeća nužna.


- Kad završim državnu službu, ozbiljno planiram konkurirati dragom bratu Jevgeniju Prigožinu i osnovati vlastito vojno poduzeće. Mislim da ću uspjeti, kazao je Kadirov koji je na čelu Čečenske republike od 2007.


I Kadirov i Prigožin vođe su snaga u Ukrajini koje su većinski neovisne o ruskom vrhovno zapovjedništvu. Oni su čvrsti saveznici predsjednika Vladimira Putina, no nisu se libili kritizirati ruski vojni vrh.  


Dvojac je stvorio prešutni savez te su jedan drugoga podupirali u kritiziranju ruskog vojnog zapovjedništva i pozivali na još žustriju borbu. 


Gomilaju se dokazi da je Kremlj počeo stišavati Prigožinov prevelik politički utjecaj te mu je naredio da prestane javno kritizirati ministarstvo vanjskih poslova, a državnim medijima preporučio je da u izvješćima izrijekom ne spominju Prigožina i Wagner.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!