Čelnice bjeloruskih medija osuđene na 12 godina nakon zatvorenog suđenja

17.03.2023.

15:20

Autor: Hina/HRT/A.S.

Marina Zolotova

Marina Zolotova

Foto: Vasily Fedosenko / Reuters

Dvije žene koje su vodile neovisne portale kritične prema bjeloruskim vlastima osuđene su na po 12 godina zatvora, priopćilo je tužiteljstvo.

Marina Zolotova, glavna urednica portala tut.by i generalna direktorica tog portala Ljudmila Čekina uhićene su u svibnju 2021. zajedno s drugim zaposlenicima koji su kasnije većinom pušteni.

Prvotno su optužene za utaju poreza, a kasnije za poticanje mržnje i pozivanje na sankcije Bjelorusiji.

Državna novinska agencija objavila je video njih dvije u kavezu sudnice s lisicama na suđenju zatvorenom za javnost.

Tut.by je aktivno pratio masovne prosvjede protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka 2020., a vlasti su ga zabranile kao "ekstremističku organizaciju".

Mnogi zaposlenici tog portala napustili su zemlju i osnovali novi medij Zerkalo (Zrcalo).

Prema aktivistima za ljudska prava Bjelorusija ima oko 1500 političkih zatvorenika koji su uhićeni zbog kritiziranja vlasti ili sudjelovanja u prosvjedima 2020. nakon proglašenja Lukašenkove pobjede na izborima koje smatraju namještenima.

Bjeloruski aktivist za ljudska prava Ales Bjalacki, jedan od dobitnika Nobelove nagrade za ljudska prava prošle godine, osuđen je na 10 godina zatvora ovoga mjeseca zbog financiranja prosvjeda.

SAD i Europska unija osudili su taj postupak kao montirano suđenje.

Šefica bjeloruske oporbe u egzilu Svetlana Tihanovska osudila je "novi pokušaj ubijanja poštenog novinarstva".

- To je osveta prema dvjema sjajnim ženama i velikim profesionalkama. Nemam nikakvu sumnju da će njihove vrijednosti pobijediti i da će one biti oslobođene, kazala je Tihanovska u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!