10:49 / 01.12.2018.

Autor: Željko Raić/D.M./T.V./HRT/Hina

Čelnici G20 podržali reformu WTO-a

-

-

Foto: - / -

Zemlje članice G20 usvojile su na završetku summita u Buenos Airesu zajedničku izjavu u kojoj nisu spomenule trgovinske napetosti u svijetu, ali su podržale reformu Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
Zemlje članice G20 usvojile su na završetku summita u Buenos Airesu zajedničku izjavu u kojoj nisu spomenule trgovinske napetosti u svijetu, ali su podržale reformu Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Čelnici najvećih svjetskih gospodarstava su "svjesni sadašnjih problema u trgovini", ali se suzdržavaju od svake osude protekcionizma u tom dokumentu o kojemu se pregovaralo do zadnje sekunde. Dokument je objavila Argentina, zemlja domaćin.

"Sjedinjene Države, najotvorenija ekonomija svijeta, ne pristaju da ih se zatvara u okvire", rekao je domaćin summita, predsjednik Mauricio Macri, odgovarajući na tiskovnoj konferenciji na pitanje zašto je u završnom tekstu izostala riječ "protekcionizam". Čelnici ističu da multilateralni trgovinski sustav "ne postiže svoje ciljeve i podupiru nužnu reformu Svjetske trgovinske organizacije u prilikama kada se SAD sve više sukobljava s trgovinskim partnerima".

U vezi s klimom, SAD se izdvojio kao i lani na summitu u Hamburgu. Članice G20, potpisnice Pariškog sporazuma, ističu u izjavi da je potonji nepovratan i obvezuju se da će ga u cijelosti provesti, uzimajući ipak u obzir kapacitete pojedinih zemalja i različite situacije u njima. Neke zemlje s gospodarstvima koja se brzo razvijaju ocjenjuju da im je potrebna veća pomoć u energetskoj tranziciji nego razvijenijim zemljama. SAD je u posebnom članku podsjetio na svoju odluku o povlačenju iz Pariškog sporazuma. Kaže da će se zauzimati za gospodarski rast te pristup energiji i sigurnosti, koristeći se raspoloživim tehnologijama i energetskim izvorima, štiteći pritom okoliš.

G20 je međunarodni forum za dijalog utemeljen 1999. koji okuplja 19 država i EU (Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD te EU).

Putin ima zgusnut raspored, Trump nije sretan

Među gostima mnogo je nesuglasica, a domaćin naglašava da su potrebne otvorene rasprave i zajednička odgovornost vezano za brojne teme, počevši od najnovijeg rusko-ukrajinskog sukoba, preko klimatskih promjena i međunarodnih trgovinskih odnosa pa do afere Khashoggi.

Toliko problema, a tako malo vremena za njihovo rješavanje - opći je zaključak svih sudionika samita zemalja G20. Uoči samog skupa mnogo je čelnika najavljivalo povijesne zaključke, trebali su se održati mnogi susreti na vrhu, no situacija u Ukrajini sve je promijenila. Tako je Donald Trump opet upozorio svojeg kolegu iz Kremlja na moguće posljedice. "Ne sviđa nam se što se ondje događa. "Nismo sretni zbog toga što Rusija radi, nitko nije sretan zbog toga. Zbog toga sam i otkazao susret s Putinom. Ali čim se situacija smiri, veselim se susretu s njim", kazao je Trump.Ruski predsjednik Vladimir Putin nije nimalo zabrinut. Radni dan mu je ispunjen - odlazi s jednog sastanka na drugi. Posebno je važan bio razgovor s francuskim predsjednikom Macronom. Prilika je to za pohvale. "Suradnja raste, i to svakodnevno. Prošle godine trgovinska razmjena porasla je za 16 posto, ove godine još više", kazao je Putin. Što je iznenadilo baš sve, jer je Francuska aktivni sudionik u gospodarskim sankcijama prema Moskvi. Emmanuel Macron poručio je da ima problema između dviju zemalja, ali se oni moraju riješiti. Ovakvi susreti su prava prilika za to, dodao je.

Nezaobilazna tema bila je gospodarska suradnja s Kinom, odnosno carine koje uvodi SAD. Većina sudionika summita misli kako bi taj potez mogao utjecati na svjetsku trgovinu. "Samo otvorena i ravnopravna gospodarska suradnja naših dviju zemalja donijet će korist svima zainteresiranima. Nadam se da će naši stručni timovi pronaći konačno rješenje", poručio je glasnogovornik kineskog MVP-a Geng Shuang.

Slučaj Khashoggi i dolazak saudijskog princa bin Salmana jedna je od glavnih vijesti u Argentini. Princa gotovo svi izbjegavaju, čak i njegov najveći branitelj Donald Trump nema se namjeru s njim susresti. Kao i svaki summit do sada, i ovaj prate masovni prosvjedi. No sudionici su na sigurnom - gotovo 22 tisuće policajaca čuva ih od prosvjednika koji se ne slažu s njihovom gospodarskom vizijom našega zajedničkog svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!