19:18 / 19.02.2022.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT

Čelnici zapadnih zemalja zaprijetili Rusiji visokom političkom i ekonomskom cijenom

Volodimir Zelenski i Kamala Harris

Volodimir Zelenski i Kamala Harris

Foto: Andrew Harnik / Pool via REUTERS

Dok na istoku Ukrajine i rusko-ukrajinskoj granici napetost ne popušta, čelnici zapadnih zemalja, koji su se okupili na Konferenciji o sigurnosti u Münchenu, upozorili su Rusiju da ni ne pomišlja o pomicanju državnih granica neke zemlje silom i još jednom zaprijetili visokom političkom i ekonomskom cijenom koju bi Moskva platila za bilo kakvu vojnu intervenciju u Ukrajini.

Dok na ulicama Münchena stotine prosvjeduju protiv mogućeg rata u Ukrajini, čelnik Sjevernoatlantskog saveza ponavlja kako nema članica prvog i drugog reda i da je NATO predan primjeni članka 5, koji podrazumijeva kolektivnu obranu...


- Ako je cilj Kremlja manje NATO-a na ruskim granicama, dobit će više NATO-a. Ako želi podijeliti NATO, dobit će samo još ujedinjeniji savez, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.


Razumljivo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Münchenu je najtraženiji sugovornik u bilateralnim sastancima. Američka potpredsjednica Kamala Harris ponovila mu je kako u slučaju ruske invazije na njegovu zemlju SAD neće stati samo na gospodarskim sankcijama dogovorenima s partnerima, već će nastaviti jačati istočno krilo NATO-a. 


- Zajedno sa saveznicima pripremili smo ekonomske mjere koje će biti brze, ozbiljne i iza kojih stojimo jedinstveni. Nametnut ćemo dalekosežne financijske sankcije i kontrolu izvoza. Ciljat ćemo ruske financijske institucije i ključne industrije, kao i sudionike te one koji pomažu i podupiru ovu neisprovociranu invaziju, rekla je Harris.

 

S Bidenovom desnom rukom sastaje se i njemački kancelar Olaf Scholz. Ponavlja kako je dovlačenje ruske vojne sile uz ukrajinsku granicu neopravdano, kao i činjenica da je ukrajinsko članstvo u NATO-u iskorišteno kao povod za mogući rat, a na dugom je štapu...  


- Rusija je objavila svoj odgovor na američki prijedlog, pa poručujem - spremni smo na pregovore. Nećemo biti naivni, napravit ćemo jasnu razliku između neodrživih zahtjeva i legitimnih sigurnosnih interesa, rekao je Scholz. 


S predsjednikom Ukrajine sastao se u Münchenu i onaj kojemu eskalacija na istoku Europe itekako odgovara kako se ne bi govorilo o krizi vlade u Downingu Streetu. Britanski premijer Boris Johnson je jasan - ako Europa ukrajinsku neovisnost podupre samo deklarativno, to će imati globalnih posljedica, uključujući i pitanje Tajvana, koji vrlo lako može postati novo globalno žarište.


- Ako dijalog ne uspije, ako Rusija pribjegne nasilju protiv nevinog i miroljubivog ukrajinskog naroda, ako zanemari norme civiliziranog ponašanja na međunarodnoj sceni i Povelju UN-a, tada sudionici ove konferencije ne trebaju imati dvojbi da je u našem zajedničkom interesu da Rusija bude poražena, rekao je Johnson.


O temi Ukrajine u sklopu minhenske konferencije održan je i skup ministara vanjskih poslova skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta...

video thumb

Sigurnosnu konferenciju u Muenchenu prati Gordan Žvanović. 

- Od početka konferencije učestale su poruke zapadnih čelnika s pozivom za smirivanjem situacija na ukrajinsko-ruskoj granici. Nakon što je glavni tajnik UN-a jučer rekao da diplomacija nema alternativu, glavni tajnik NATO-a danas kaže da je poslao pismo ruskom ministru vanjskih poslova za s pozivom dodatne pregovore u vidu formata Vijeća - NATO -  Rusija. Njemački kancelar Scholz pozvao je na pregovore i rekao da je Zapad spreman na maksimalnu razinu diplomacije, ukoliko ona ne prelazi prag naivnosti. Ruska snaga mnogo toga je rekla samim nedolaskom na konferenciju. Američki predsjednik Biden uvjeren je da Putin već donio odluku o napadu na Ukrajinu u predstojećim danima ili tjednima pa je ukrajinskom predsjedniku poručio kako nije siguran koliko mu je u takvim okolnostima sigurno dolaziti u München.

- Moskva već nego vrijeme dovodi u pitanje transatlantsku sigurnosnu arhitekturu pa je ta tema stavljena u fokus konferencije. Svi ključni govornici istaknuli su zajedništvo i jedinstvo EU-a i NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!