Čelnik OECD-a: Hrvatskoj vladi se žuri, no pregovori bi mogli potrajati

27.04.2023.

20:01

Autor: M.Š./Hina/HRT

Mathias Cormann

Mathias Cormann

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Hrvatska želi 2025. godine postati članicom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) no tehnički pregovori o pristupanju mogli bi potrajati nakon tog roka, izjavio je u četvrtak generalni tajnik te organizacije Mathias Cormann.

- Pregovori s Hrvatskom odvijaju se dobro, hrvatska vlada želi da oni završe brzo, ali mi ne postavljamo vremenske okvire. Znam da je aspiracija hrvatske vlade dovršiti pregovore do 2025. godine, dobro je za nju da ima takvu ambiciju, rekao je Cormann za Hinu tijekom gospodarskog foruma u grčkom gradu Delfiju.

- No iz našeg kuta gledanja ne mogu predvidjeti kako će se odvijati određeni koraci u pregovorima, rekao je i dodao "Bit će to, dakle, što je prije moguće, ali možda će trebati više vremena".

Da bi zemlja postala članicom mora usvojiti 268 "pravnih instrumenata" na kojima inzistira OECD.

Hrvatska ih je usvojila 43, najmanje od šest kandidata za članstvo, podatak je s internetske stranice OECD-a. Ostali kandidati su južnoameričke zemlje Brazil, Argentina i Peru te europske Bugarska i Rumunjska.

OECD, osnovan 1961. godine, klub je 38 zemalja koje sebe nazivaju demokracijama i tržišnim gospodarstvima. Članice ga same financiraju, na svojim sastancima raspravljaju o globalnim problemima te objavljuju gospodarske analize i prognoze. OECD predlaže zemljama kakve ekonomske politike voditi.

Cormann, bivši ministar financija Australije, na čelnoj je poziciji OECD-a od lipnja 2021., a prije tjedan dana u Zagrebu se sastao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i glavnim hrvatskim pregovaračem Gordanom Grlićem Radmanom.

Plenković je tom prigodom rekao da će Hrvatska pristupiti OECD-u "najranije" 2025., ali bi po tom pitanju "zadržao određenu fleksibilnost".

Mandat aktualnoj hrvatskoj vladi istječe u drugoj polovici 2024. kada se očekuju izbori.

OECD je s Hrvatskom otvorio pregovore u siječnju 2022., pet godina nakon što je u sjedištu u Parizu zaprimio njen zahtjev za učlanjenjem.

Hrvatskoj vladi je ulazak u OECD politički bitan pa pregovore vodi ministarstvo vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!