Čelnik RS Dodik i Putin mogli bi razgovarati o cijenama plina, plinovodu

22.05.2023.

11:51

Autor: V.K./HRT/Hina

Plinovod

Plinovod

Foto: - / Shutterstock

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik mogao bi razgovarati o cijenama plina i novom plinovodu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tijekom posjeta Moskvi, rekao je u ponedjeljak ruski dužnosnik novinskoj agenciji RIA.

Planirani posjet, za koji RIA navodi da bi se mogao dogoditi u utorak, već je izazvao oštre kritike iz EU-a, koja je prosvjedovala protiv putovanja u Moskvu dužnosnika zemlje kandidatkinje za članstvo u vrijeme sukoba u Ukrajini.

- Na sastanku će biti riječi i o cijeni plina. Mogu reći da će biti odobrena vjerojatno najbolja cijena - kao za prijateljske zemlje, rekao je Duško Perović, šef predstavništva Republike Srpske u Rusiji, prenosi RIA.

Etnički podijeljena Bosna i Hercegovina nema jedinstven pogled na vanjsku politiku, a Dodik održava bliske odnose s Rusijom i predsjednikom Putinom.

Dodikova Republika Srpska regija je koja čini Bosnu zajedno s autonomnom bošnjačko-hrvatskom Federacijom, povezane slabom središnjom vladom, navodi Reuters.

Dužnosnik je također rekao da je bosanska vlada pristala započeti pregovore sa Srbijom o izgradnji novog plinovoda za transport plina iz Rusije.

Bosna dobiva ruski plin preko Srbije i Bugarske iz podmorskog plinovoda Turski tok.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!