Čelnik SDP Nikšić odbio nove pregovore sa SDA, ostaje koalicija s HDZ-om

17.04.2023.

11:52

Autor: V.K./HRT/Hina

Nermin Nikšić

Nermin Nikšić

Foto: Denis Kapetanovic / Pixsell

Čelnik SDP BiH Nermin Nikšić u ponedjeljak je otklonio svaku mogućnost da ta stranka odustane od ranijeg dogovora s HDZ BiH o uspostavi vladajuće koalicije u Federaciji BiH i eventualno prihvati Stranku demokratske akcije (SDA) kao partnera u vlasti.

Nikšić je na društvenim mrežama potvrdio kako se neće odazvati pozivu na nove pregovore o uspostavi vlasti u Federaciji BiH, koje je zakazao bošnjački dopredsjednik tog entiteta Refik Lendo iz SDA.

- SDP se opredijelila za partnere u vlasti i svaka daljnja rasprava o uspostavi nove koalicije u kojoj bi bio i SDP jest nepotrebno gubljenje dragocjenog vremena", napisao je Nikšić na Facebooku.

On se time pridružio odluci koju je još prošlog tjedna donio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović da ne dođe na sastanak na koji ga je također pozvao Lendo.

- O čemu ćemo uopće s Lendom razgovarati, kazao je Čović u petak podsjećajući kako HDZ ima jasan dogovor o uspostavi vlasti s blokom kojega čine bošnjačke i građanske stranke okupljene oko SDP-a te da od toga nema razloga odustati.

SDP s partnerima te HDZ sada imaju natpolovičnu većinu zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, koji mora potvrditi odluku o imenovanju nove vlade.

Tu je odluku predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BiH) donijela ranije ovog mjeseca, no Lendo ju je odbio potpisati i traži da među ministrima budu i osobe iz SDA.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt je uoči Uskrsa poslao posljednje upozorenje lokalnim političarima da sami postignu dogovor o deblokadi uspostave vlasti ili će u protivnom on intervenirati i nametnuti potrebna rješenja.

Lendo i njegova stranka ni nakon toga nisu pokazali spremnost prepustiti vlast novoj parlamentarnoj većini.

Sada se očekuje da Schmidt iskoristi svoje ovlasti i najkasnije do kraja travnja nametne odluku kojom će deblokirati proces imenovanja nove entitetske vlade. Lokalni mediji ističu kako je jedina dvojba hoće li to biti jednokratno rješenje samo za trenutačnu situaciju ili pak trajna izmjena ustava Federacije kojom će uspostaviti novi mehanizam imenovanja i potvrde vlade.

Sada je za imenovanje vlade, uz potpis predsjednika entiteta, potrebna i suglasnost dva dopredsjednika, a Schmidt bi mogao posegnuti za rješenjem po kojemu je dovoljan supotpis jednog od njih, a da o eventualnom vetu na izbor nove vlade dvotrećinskom većinom odlučuju etnički klubovi zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!