Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

22.09.2022.

21:31

Autor: M.M./HRT/Hina

Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je u četvrtak da se kraj pandemije COVID-a-19 svakako nazire, ali da nije tako blizu, ublaživši tako izjavu koju je dao prošlog tjedna.

- Dvije i pol godine smo proveli u dugom i mračnom tunelu i upravo počinjemo nazirati svjetlo na kraju tog tunela, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskovnoj konferenciji u New Yorku, gdje sudjeluje na sjednici UN-ove Opće skupštine.

- No još smo daleko od kraja i u tunelu je još mrak i brojne su zapreke o koje bismo se mogli spotaknuti ne budemo li oprezni, dodao je.

Tedrosova izjava odudara od izjave američkog predsjednika Joea Bidena koji je u razgovoru objavljenom u nedjelju rekao da je pandemija u Sjedinjenim Državama "gotova".

No i Tedros je prošlog tjedna bio optimističniji.

U četvrtak je pokušao pojasniti: Na tiskovnim konferencijama u zadnja dva tjedna rekao sam da pandemija nije gotova, ali da joj se nazire kraj i "jedno i drugo je istina". Moći vidjeti kraj ne znači da smo na kraju puta, rekao je.

Odgovarajući na pitanje o izjavi američkog predsjednika, Maria Van Kerkhove, stručna voditeljica odjela za upravljanje epidemijom COVID-a-19 u WHO-u, istaknula je da organizacija želi "svladati krizu posvuda", priznajući da se epidemiološka situacija može razlikovati u pojedinim zemljama.

Tedros je podsjetio da tjedni broj prijavljenih smrti u svijetu i dalje pada i sada je tek 10 posto od najvećeg broja umrlih u siječnju 2021. Uz to, u većini zemalja epidemiološke mjere su ukinute i dvije trećine svjetskog stanovništva su cijepljene, među kojima tri četvrtine zdravstvenog osoblja i starijih.

- No 10.000 umrlih na tjedan je 10.000 previše, rekao je.

- Moramo se nadati da možemo - i hoćemo - stići do kraja tunela i ostaviti pandemiju iza sebe. No još nismo u tome uspjeli, rekao je.

Statistički podatci objavljeni na mrežnoj stranici WHO-a pokazuju da je pandemija COVID-a-19 pokosila više od 6,5 milijuna ljudi u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!