15:39 / 06.06.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

"Moramo se naučiti na suživot s COVID-om, iskorjenjivanje nije razuman cilj"

Covid-19, ilustracija

Covid-19, ilustracija

Foto: Dado Ruvic/Illustration//File Photo / REUTERS

Globalno iskorjenjivanje koronavirusa trenutačno nije razuman cilj, rekao je u nedjelju posebni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za COVID-19.

- Čovječanstvo će se morati naučiti na suživot s ovim virusom, sprječavajući ga da naglo izbije i uzrokuje žarišta bolesti, izjavio je liječnik David Nabarro za britanski kanal Sky News.

- Iskorjenjivanje trenutačno nije razuman cilj za svijet, istaknuo je.

Dodao je da se proučavaju izvještaji o nepalskoj varijanti koronavirusa.

- Svaki put kada naglo izbije, potakne u nečijem umu pomisao da bi se mogla pojaviti nova varijanta. To ne bi bilo iznenađujuće.

Nabarro je rekao da će to biti "obrazac u budućnosti" i dodao da virus neće uskoro nestati, nego će se pojavljivati varijante.

Mnogi promatrači upozoravaju na nejednak pristup cjepivu u bogatim i siromašnim zemljama, što pogoršava i produljuje pandemiju koja je dosad pokosila više od 3,5 milijuna ljudi u svijetu.

Čelnici WHO-a, Svjetske trgovinske organizacije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke nedavno su pozvali svjetske čelnike da preuzmu "novu obvezu" i zauzmu se za pravedniju raspodjelu cjepiva za COVID-19 na planetu kako bi se uspjelo suzbiti pandemiju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!