21:08 / 18.03.2020.

Autor: B.A./Hina

Čelnik WHO-a virus nazvao "neprijateljem čovječanstva"

Foto: Christopher Black/WHO/Handout via REUTERS

Foto: Christopher Black/WHO/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

"Koronavirus predstavlja prijetnju bez presedana. Ali to nam je i prilika da se udružimo protiv zajedničkog neprijatelja"
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus novi koronavirus je nazvao "neprijateljem čovječanstva" nakon što je u svijetu umrlo više od 8000 osoba od njegove pojave u prosincu u Kini.

Koronavirus - iz minute u minutu

- Koronavirus predstavlja prijetnju bez presedana. Ali to nam je i prilika bez presedana da se udružimo protiv zajedničkog neprijatelja, neprijatelja čovječanstva, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus tijekom virtualne konferencije za novinare.

- WHO ima informacije o više od 200.000 slučajeva i više od 8.000 osoba je izgubilo život, među kojima i jedno dijete, rekao je i naglasio da je više od 80 posto slučajeva zabilježeno u Europi i na zapadnom Pacifiku.

Šef WHO-a je ponovo tražio od cijele međunarodne zajednice da se mobilizira i upozorio da se "Afrika, njegov kontinent mora probuditi".

Svjetska sanitarne vlasti su pozvale u srijedu Afriku da "se probudi" suočena s prijetnjom novog koronavirusa i naglasili da se taj kontinent mora pripremiti na "najgore".

- Najbolji savjet za Afriku je da se već danas pripremi na najgore, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus tijekom te virtualne konferencije.

WHO je 11. ožujka epidemiju Covida-19 proglasio "pandemijom", čime je potaknulo brojne zemlje da poduzmu izvanredne mjere.

Tedros je objasnio da WHO uvijek preporučuje otkrivanje sumnjivih slučajeva i njihovu izolaciju i naglasio da mjere društvenog distanciranje nisu dovoljne.

- Mjere fizičkog udaljavanje, poput otkazivanja sportskih, kulturnih i drugih velikih okupljanja mogu pridonijeti usporavanju prijenosa virusa, smanjiti teret na zdravstveni sustav i pridonijeti upravljivosti epidemija, ali kako bi ih kontrolirale i okončale, zemlje moraju testirati, izolirati i pratiti kontakte zaraženih, precizirao je.

- Ako to ne učine, lanci prijenosa će i dalje postojati i izvirati kada se ukinu mjere fizičkog udaljavanja, upozorio je.

Nekoliko europskih zemalja je reklo da ne pristupaju općem sustavnom otkrivanju slučajeva, a direktor Programa za hitne slučajeve WHO-a, Michael Ryan je rekao da misli da se ne radi o nedostatku testova, već o njihovoj strategiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!