Čerkez: Očekuje se smirivanje zaraze u Federaciji BiH

23.04.2021.

10:16

Autor: Studio 4/IMS/HRT/M.N.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH

Foto: Studio 4/IMS / HRT

"Mi smo imali jednu prilično tešku situaciju u posljednja dva mjeseca i sada možemo reći da se ta situacija smiruje. U zadnjem tjednu možemo govoriti o značajnom smanjenju broja oboljelih. Najveće je žarište bilo u Sarajevu i to smo uspjeli u potpunosti sanirati", izjavio je u Studiju 4 HTV-a pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez.

Međutim, broj umrlih je prilično velik i tijekom posljednjeg mjeseca u Federaciji BiH bilo je dvije tisuće umrlih, rekao je Čerkez. Komentirajući veliki broj umrlih rekao je kako je BiH zemlja s ograničenim zdravstvenim resursima i s ovom se krizom nosi vrlo mali broj zdravstvenih profesionalaca, svega pedesetak infektologa.


S druge strane, problem je u tome što se ljudi kasno javljaju, u bolnice dolaze u jako kritičnom stanju i u takvim je okolnostima i smrtnost povećana.


Sadašnje stanje je posljedica kasnog reagiranja lokalnih sredina, odnosno kantona, a riječ je o zakašnjenju od više tjedana, a osnovni problem je kulturološko nasljeđe i slab nadzor. Politika je jako odgovorna u nadzoru provođenja mjera, rekao je Čerkez.


Najkritičnije na mostarskom području


Možda je Mostar najkritičnija županija u ovom trenutku u Federaciji BiH, a u isto vrijeme nemate zatvoren ni jedan kafić, nema nikakcih restrikcija na lokalnoj razini i naravno da će broj zaraženih rasti, dodao je.


Bosanskohercegovačko-hrvatska granica potpuno je bila otvorena za hrvatske građane, a za bosanskohercegovačke građane ona je zatvorena jer moramo imati PCR test, rezervaciju hotela ili opravdanje zašto putujemo. Veliki broj građana Hrvatske dolazi u BiH i potencijalno po povratku može prenijeti zarazu, rekao je Čerkez.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!