09:13 / 27.01.2021.

Autor: Hina

Česi obučavaju pse da nanjuše covid

Pas na obuci da nanjuši koronavirus

Pas na obuci da nanjuši koronavirus

Foto: MAURI RATILAINEN / EPA-EFE

U centru za obuku pasa u češkome planinskom selu blizu njemačke granice, Renda, Cap i Laky su na ispitu. Njuše nekoliko metalnih posuda u kojima su komadi tkanine pacijenata zaraženih koronavirusom, negativnih donatora ili lažnih uzoraka.


Skupina stručnjaka za obuku pasa tvrdi da je kod pasa zamijećena 95-postotna uspješnost u detektiranju covida na uzorcima s ljudskim mirisom.

- Studijom želimo potvrditi sposobnost pasa da otkriju Covid-19 i tako obučene pse koristiti u borbi s pandemijom, kazao je voditelj projekta Gustav Hotovy. Metoda bi trebala funkcionirati i za druge bolesti, čak i smrtonosnije od ove, dodao je.

Trenerica Lenka Vlachova je ispripovijedala AFP-u da je prva studija koja je potvrdila da su psi sposobni detektirati tkivo koje je napao virus provedena u SAD-u prije otprilike desetljeća.  

- Virus mijenja ljudsko tkivo, a to utječe i na promjenu specifičnog mirisa osobe, rekla je.

Hotovy, umirovljeni kinolog koji je počeo obučavati pse krajem kolovoza, kaže da se taj specifičan miris "toliko promijeni da je psima odmah zamjetan".  

Uzorci se dobivaju običnim trljanjem komada pamuka o pacijentovu kožu. Ispitivači tada trebaju osigurati da na uzorcima nema virusa kako se psi ne bi zarazili.  

Koristeći se istom metodom, finski stručnjaci koriste pse za testiranje u zračnoj luci u Helsinkiju i tvrde da su psi u detekciji virusa sto posto točni.  

Kinologija Katerina Jančarikova kaže da svaki pas može biti obučen za otkrivanje dok god je kooperativan.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!