Česi Ukrajini šalju uplate od 1968 kruna u znak sjećanja na sovjetsku invaziju 1968. godine

21.08.2022.

16:02

Autor: M.Š./Hina/HRT

Češka kruna

Češka kruna

Foto: Muratologia / Shutterstock

Češki državljani skupljaju za Ukrajinu točno 1968 kruna (oko 600 kuna) da bi stanovnicima pomogli u obrani od ruskih napada, a upravo tu svotu izabrali su u znak sjećanja na sovjetsku invaziju 1968. godine na tadašnju Čehoslovačku, priopćilo je u nedjelju ukrajinsko veleposlanstvo.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače te je dosad odnijela tisuće ljudskih života, na bijeg je natjerala milijune Ukrajinaca te je prouzročila golemu štetu od više milijarda dolara. Sljedeći tjedan ulazi u sedmi mjesec.

Česi koriste poseban kod za plaćanje da bi donirali 1968 kruna na postojeći račun koji je za prikupljanje sredstava otvorilo veleposlanstvo Ukrajine u Češkoj.

- I tijekom vikenda na naš račun stiže više desetaka uplata u vrijednosti od 1968 kruna. Hvala vam puno, naši češki prijatelji, objavilo je veleposlanstvo na Twitteru.

Dana 1. kolovoza 1968. sovjetske trupe su sa saveznicima prešle granice Čehoslovačke, tadašnje članice istočnog bloka, u nastojanju da uguše pokret za demokratske reforme, započet ranije te godine i poznatiji kao Praško proljeće.

Sovjetske, poljske, istočnonjemačke, bugarske i mađarske trupe prešle su taj dan čehoslovačku granicu. Vojnici su ubili na desetke civila, a okupacija koja je slijedila natjerala je više desetaka tisuća u progonstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!