08:55 / 27.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Češka i Poljska u raljama Covida-19, u Njemačkoj eksponencijalni rast

Foto: REUTERS/Massimo Pinca

Foto: REUTERS/Massimo Pinca

Foto: - / REUTERS

Ogorčenje raste u Italiji gdje se u nekoliko gradova prosvjedovalo protiv oštrih mjera.
Ogorčenje raste u Italiji gdje se u nekoliko gradova prosvjedovalo protiv oštrih mjera, Češka uvodi policijski sat od 21 navečer, Rusija zatvara lokale noću, u Francuskoj se odlučuje o novim mjerama odlučuje te je moguć lockdown zbog drugog "brutalnog" vala pandemije.

Novi niz mjera protiv širenja pandemije koju vlasti, kako se čini, ne kontroliraju, teško je primljen u Italiji koja se još nije oporavila od zdravstvene krize u proljeće.

Tisuće prosvjednika sinoć je izrazilo bijes protiv zatvaranja restorana i barova od 18 sati, te svih kazališnih, kino i sportskih dvorana u trajanju mjesec dana.
Nasilnih izgreda bilo je u Milanu i Torinu, dva velika grada na sjeveru gdje je interventna policija odgovorila suzavcem.

Vandalizirani su tramvaji, zapaljene kante za smeće, porazbijani izlozi, prema snimkama koje su izravno prenosili talijanski mediji.

Premijer Giuseppe Conte danas bi trebao predstaviti mjere potpore sektorima i profesijama koje su najteže pogođene ograničenjima. No o ogorčenju poduzetnika govori primjer iz gradića Pesaro, blizu San Marina u kojem je policija intervenirala jer je vlasnik restorana pozvao 90 osoba na večeru kako bi pokazao da odbija zatvoriti lokal u 18 sati.

- Možete me uhititi, neću ga više zatvoriti, poručio je.

Druge europske zemlje na putu su da postanu poput Češke koja će od sutra uvesti policijski sat od 21 navečer do 5 ujutro do 3. studenoga.

U Češkoj je u ponedjeljak bilo 10.273 nova slučaja Covida-10, a ta zemlja od 10,7 milijuna ljudi od sredine listopada redovito bilježi preko 10.000 novozaraženih u jednom danu, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Cijeli prošli tjedan broj novih slučajeva je premašivao 12.000. Češka također ima 1284 slučaja na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, najviše u Europskoj uniji, podaci su Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Do sada je u Češkoj od Covida-19 umrlo 1365 ljudi. Sveukupno je od početka pandemije u Češkoj zabilježeno 268.370 slučaja zaraze novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Zbog velikog pritiska na bolnice, vlada se sprema uvesti policijski sat od 21 sat od srijede i skratiti radno vrijeme maloprodajnih trgovina. Restorani, barovi, sportska borilišta i kazališta već su zatvoreni.

Stanje je sve dramatičnije u Poljskoj koju potresaju veliki prosvjedi protiv zakona o pobačaju. Poljski zdravstveni sustav pod velikim je pritiskom budući da broj novozaraženih i umrlih od Covida-19 iz dana u dan niže nove rekorde, a vlada poziva da se masovni prosvjedi zbog prava na pobačaj obustave jer predstavljaju "golemi rizik" od  razbuktavanja epidemije.

Poljskoj je potvrđen novi rekord, 16.300 novih zaraženih Covidom.

Premijer Mateusz Morawiecki upozorava da prosvjednici zanemaruju rizik od širenja zaraze, no nakon odluke Ustavnog suda kojom je pobačaj u Poljskoj gotovo pa potpuno zabranjen, masovni prosvjedi traju već pet dana za redom.

Poljski ustavni sud u četvrtak je presudio da je na temelju ustava obavljanje abortusa u slučaju malformacija fetusa ilegalno. Malformacije fetusa bile su prošle godine razlog gotovo svih legalno izvedenih prekida trudnoće u Poljskoj i ovom najnovijom odlukom je pobačaj postao gotovo nemoguć, što je izazvalo ne samo ogorčenje građana već i poticaj na akciju.

Kako bi suzbila pandemiju, vlada je pozvala građane da ostanu kod kuće, naredila je zatvaranje teretana i bazena, restoranima ograničila radno vrijeme, a sveučilištima i srednjim školama predložila da se preusmjere na online nastavu.

Nikakvi prosvjedi na nacionalnoj razini nisu planirani za danas, no incident je izbio u parlamentu kada su oporbeni zastupnici opkolili čelnika vladajuće stranke PiS Jaroslawa Kaczynskog noseći natpise s porukama "Ovo je rat", "Sramota", i "Ozakonite pobačaj".

Njemačka se suočava s eksponenijalnim rastom zaraze, te bi krajem tjedna moglo biti i oko 20.000 novih slučajeva zaraze u jednom danu.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier upozorio je da će jačanje pandemije i ograničenja u sklopu mjera za obuzdavanje bolesti otežati gospodarski oporavak Europe i on se neće ostvariti tako brzo koliko su se nadali.

Rusija je naredila zatvaranje restorana i barova noću od 23 sata do 6 ujutro radi sprečavanja ubrzanog širenja Covida-19, prenosi novinska agencija RIA.

U Francuskoj predsjednik Emmanuel Macron okuplja Vijeće za obranu na temu Covida-19, a premijer Jean Castex razgovara s predstavnicima političkih stranaka, poslodavaca i sindikata.

- Mnogi naši sugrađani nisu svjesni što nas čeka, upozorio je jučer Jean-François Delfraissy, predsjednik Znanstvenog vijeća koje savjetuje vladu i priznao "I sami smo iznenađeni brutalnošću (širenja pandemije) u zadnjih deset dana". Iscrpljeno medicinsko osobe izražava sumnju hoće li moći izdržati. Pod uvjetom da ostane neimenovan anesteziolog-reanimator i pariške regije rekao je "Više i ne mislimo što će biti nakon covida, pitamo se kako ćemo izdržati. Ponekad se pitamo imamo li još snage biti liječnici i suočiti se".

Gladni smo

Slični su trendovi u Španjolskoj gdje je pokrajina Katalonija najavila da razmišlja o uvođenju novog lockdowna za stanovništvo vikendom. Druge španjolske regije zaoštrile su ograničenja kada je u nedjelju proglašeno izvanredno sanitarno stanje.

Mjere ograničenja produljene su u Quebecu, kanadskoj pokrajini najteže pogođenoj epidemijom s više od 100.000 zaraženih i 6.150 umrlih od ukupno  217.000 zaraženih i oko 10.000 umrlih u cijeloj Kanadi.

Norveška se opredijelila za ograničavanje okupljanja i strože provjere stranih radnika.

- U kolovozu je bilo 300 zaraženih tjedno, u rujnu 700, mjesec dana poslije 900 s tim da je prošli tjedan taj broj još narastao. Smanjujemo okupljanja s 200 na 50... Strani radnici nakon ulaska u zemlju testirat će se svaki treći dan. A oni koji dolaze iz tzv. crvenih zona EU-a, morat će u 10-dnevnu karantenu, rekl aje Erna Solberg, norveška premijerka.

Sjedinjene Države vode po broju umrlih od Covida - 225.689 žrtava,  a slijedi ih Brazil sa 157.397.

U Nigeriji, stotine stanovnika glavnoga grada Abuje sudjelovale su u pljački skladišta hrane namijenjene najsiromašnijima, pogođenima koronakrizom.

- Gladni smo, morate bas razumjeti, rekao je jedan od pljačkaša  očajničkim glasom. U zemlji je puno hrane, no stanovništvo trpi. Vladi se fućka za nas i ne dijeli hranu iz skladišta.

Australska država Victoria koja je ljetos bila žarište koronavirusa, objavila je da u zadnjih 48 sati nije prijavljen nijedan novi slučaj, prvi put poslije sedam mjeseci. U Victoriji će od srijede biti ponovno otvoreni ugostiteljski lokali nakon više od tri mjeseca lockdowna.

U Kini je završeno testiranje svih stanovnika grada Kashgara, i to samo tri dana nakon što je otkriven asimptomatski slučaj zaraze. 

- Uzeli smo uzorke 4 milijuna 471 tisuće ljudi. Do sada smo dobili rezultate malo manje od polovine testiranih uzoraka. Svi su negativni, osim asimptomatskih slučajeva zabilježenih u Shufuu. Testiranje svih stanovnika završiti će danas, rekao je Wang Xijiang, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Kashgaru.

Slučajevi zaraze koronavirusom su povezani. Riječ je o radnicima jedne tvornice.

Inače, najmnogoljudnija zemlja suzbila je pandemiju drastičnim mjerama i polako se vraća normalnom životu. BDP ponovno raste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!