22:22 / 07.12.2018.

Autor: HRT

Češka kontrašpijunaža rekla da je razotkrila rusku mrežu

-

-

Foto: - / -

Tijekom posljednjih pet godina spriječili smo više desetaka članova ruskih i kineskih obavještajnih službi da nastave s aktivnostima, rekao je šef BIS-a Michal Koudelka.
Češke specijalne službe objavile su da su razotkrile rusku špijunsku mrežu nakon što im je dan prije proruski i prokineski raspoložen predsjednik Miloš Zeman predbacio da su nedjelotvorne.

Agencija BIS upozorila je početkom tjedna da su ruski i kineski diplomati ove godine intenzivirali svoje obavještajne aktivnosti u Češkoj.

Predsjednik Zeman reagirao je u četvrtak i rekao da je izvješće BIS-a "nerazumljivo" i da su njihovi agenti "čangrizavci" koji nisu identificirali nijednog pravog ruskog ili kineskog špijuna.

Šef BIS-a Michal Koudelka u petak ga je podsjetio da je prije tijekom godine izvijestio kako su te službe "razotkrile rusku špijunsku mrežu koja djeluje na našem teritoriju i paralizirale njezine aktivnosti". Tijekom posljednjih pet godina spriječili smo više desetaka članova ruskih i kineskih obavještajnih službi da nastave s aktivnostima, dodao je u priopćenju.

Prema izvješću BIS-a, objavljenom početkom tjedna, ruski agenti koji imaju diplomatsku zaštitu, iskorištavaju važnost veleposlanstva njihove zemlje u Pragu, dok kineski agenti imaju gotovo neograničena sredstva za kupnju prava intelektualnog vlasništva.

Isti dokument pripisuje ruskoj obavještajnoj službi GRU informatički napad 2016. na češko ministarstvo vanjskih poslova.

Ovo nije prvi slučaj sukoba BIS-a i Zemana. Zeman, koji je ponovno izabran na drugi petogodišnji mandat u siječnju 2018., dva je puta je bez obrazloženja odbio promaknuti Koudelku, posljednji put u listopadu 2018.

Češka se 1999. pridružila NATO-u, a 2004. Europskoj uniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!