16:42 / 23.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Češke bolnice dosegnule maksimum kapaciteta

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Češki odjeli za intenzivnu njegu dosegnuli su maksimum kapaciteta, a broj zaraženih i dalje raste strelovitom brzinom. Objavilo je to češko ministarstvo zdravstva.


Češka je u svjetskom vrhu kad je riječ o novozaraženima na 100.000 stanovnika tijekom 14 dana, a na drugom je mjestu, nakon Slovačke, po stopi umrlih, prema podacima AFP-a.

Vlada, koja je uspjela obuzdati širenje virusa u prvom valu na proljeće prošle godine, bori se od tada s novim valovima epidemije bolesti COVID-19.

- Na pragu smo da nam ponestane kapaciteta na intenzivnoj njezi, rekao je zamjenik ministra zdravstva Vladimir Černy, izrazivši žaljenje ponajprije zbog nedovoljno kvalificiranih zdravstvenih djelatnika.

- Ni u kojem slučaju ne možemo zadržati aktualne norme zdravstvene skrbi, dolazi do usporavanja i odgoda u skrbi za oboljele od drugih bolesti. Cijeli sustav blizu je svojih limita, dodao je.

- Češka ima 10,7 milijuna stanovnika. Danas je imala 1300 pacijenata oboljelih od COVID-a na intenzivnoj skrbi, od kojih 660 na respiratorima, i veći broj na reanimaciji, rekao je Cerny.

Zemlja je prijavila više od 1.160.000 zaraženih i više od 19.500 umrlih od početka pandemije.

Prema mišljenju zamjenika ministra, vlada bi trebala zatražiti od Njemačke da primi češke pacijente, u prvom redu iz teško pogođenih regija na zapadu zemlje.

Prije dva tjedna ministar zdravstva Jan Blatni bio je kritiziran jer je odbio njemačku ponudu da rastereti prepunu bolnicu u Chebu, na krajnjem zapadu zemlje.

Vlada je naredila građanima da nose maske FFP2 ili bolje, ili dvije obične maske jednu preko druge, u javnim prostorima, uključujući trgovine i postaje javnog prijevoza, od idućeg četvrtka.

Od početka mjeseca u izolaciju su stavljena tri jako pogođena okruga. Restorani, kina, kazališta i većina trgovina zatvoreni su, kao i škole, osim vrtića i prva dva razreda osnovne škole.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!