22:12 / 06.04.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Češki parlament proglasio gladomor genocidom nad ukrajinskim narodom

Češki parlament proglasio gladomor genocidom nad ukrajinskim narodom

Češki parlament proglasio gladomor genocidom nad ukrajinskim narodom

Foto: - / Shutterstock

Češki parlament danas je proglasio gladomor, ljudski izazvanu masovnu glad u Ukrajini 1932.-1933., genocidom nad ukrajinskim narodom.

U gladomoru (holodomor) je umrlo 4 milijuna ljudi, a bio je izravna posljedica politika Sovjetskog Saveza u staljinističkoj eri, navodi se u rezoluciji koju je češki parlament usvojio jednoglasno.

- Češka Republika priznaje "umjetno izazvanu glad" i "šokantne genocidne zločine protiv ukrajinskog naroda i čovječanstva, stoji u rezoluciji.

Taj je potez dodatna demonstracija solidarnosti češke vlade s Ukrajinom.

Odnosi Češke s Rusijom pogoršali su se od početka invazije na Ukrajinu, a Prag je nedavno protjerao ruskog diplomata iz zemlje, tvrdeći da je on radio za rusku obavještajnu službu.

Češka je također pomogla Kijevu oružjem i humanitarnom pomoći. 

Češki zastupnici osudili su gladomor i prije 15 godina, nazvavši ga tada djelom "monstruoznog totalitarnog režima", ali današnja rezolucija ide i dalje od toga.

Marketa Pekarova-Adamova, predsjednica zastupničkog doma češkog parlamenta, rekla je da se rezolucijom ispravlja povijesna nepravda u svijetlu invazije Rusije na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!