07:30 / 20.01.2018.

Autor: HRT

Češkom premijeru ukinut imunitet

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Prijetnja kaznenim postupkom onemogućila je Babiša da sastavi vladu jer su ga manje stranke odbile poduprijeti dok se optužbe ne razjasne.
Češki parlament ukinuo je jučer imunitet premijeru Andreju Babišu koji ga je štitio od kaznenog progona zbog optužbi da se prijevarom domogao subvencija Europske unije.

Prijetnja kaznenim postupkom onemogućila je Babiša da sastavi vladu jer su ga manje stranke odbile poduprijeti dok se optužbe ne razjasne. Babiš je opovrgnuo da je prešutio vlasništvo nad farmom i kongresnim centrom kako bi dobio 2 mil. eura subvencija prije deset godina.

Babiševa vlada pristala je u srijedu na raspuštanje, nakon što dan prije nije dobila povjerenje parlamenta. Uoči glasovanja Babiš je zatražio ukidanje zastupničkog imuniteta kako bi se 'oprao' od optužbi za prijevaru.

Njegovu manjinsku vladu imenovao je sredinom prosinca predsjednik Miloš Zeman, njegov politički saveznik, nakon što je Babišev centristički pokret ANO osvojio 78 od 200 mjesta na parlamentarnim izborima 20. i 21. listopada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!