12:38 / 24.10.2020.

Autor: Danko Družijanić/Agenda/IMS/HRT

Četiri godine mandata Donalda Trumpa

Foto: REUTERS/Yuki

Foto: REUTERS/Yuki

Foto: - / REUTERS

Bile su to četiri godine baš onakve kakve je Trump najavio - Amerika prije i iznad svega.
Milijarder njemačko-škotskog podrijetla svjetsku je slavu stekao kao producent i voditelj reality showa. Milijarde je stekao na nekretninama. Mijenjao je stranke, a na kraju završio među republikancima. Njegov mandat obilježila je krilatica "Najprije Amerika".

➡️ Održana zadnja debata Trumpa i Bidena

Više je od dva tjedna prije dana američkih predsjedničkih izbora. Glasovi onih koji žive i rade u SAD-u, ali do sada nisu imali biračko pravo, mogli bi presuditi. Istraživanja javnog mnijenja daju prednost Joeu Bidenu, ali ne toliko da bi se proglašavala sigurna pobjeda u čudnovatom američkom izbornom sustavu, gdje predsjednika biraju elektori.

I prije četiri godine Donald Trump dobio je oko 2 milijuna 900 tisuća glasova manje od Hilary Clinton, pa je ipak pobijedio. Bile su to četiri godine baš onakve kakve je Trump najavio - Amerika prije i iznad svega.

U kampanji i u prvim mjesecima mandata, zid je bio opsesija. Tvrdio je kako će fizičkom preprekom pokriti cijelu granicu s Meksikom. Druga opsesija bila je Kina. Uvjeren je kako ta država profitira od nepravednih trgovačkih uvjeta sa SAD-om. Puno manje diplomacije upotrijebio je u pritiscima na Sjevernu Koreju. Više su to bili klasični američki mišići: vojni pritisak i sankcije. Na kraju je postao prvi američki predsjednik koji se susreo s liderom iz Pjongjanga. No konkretnog učinka nema. Osim toga, Trump je prebacio američko veleposlanstvo u Jeruzalem, prkoseći međunarodnim sporazumima, ali poentiravši kod svojih ultrakonzervativnih birača.

Za globalnu politiku Trump je bio nepredvidljiv. Izazivao je čuđenje, podsmijeh, ali i bojazni. Kod kuće ga nisu ozbiljnije zaljuljale ni ostavke ni presude protiv brojnih najbližih suradnika, pa i ideologa iz sjene. Veliki dio njegova tima s početka mandata, sad je samo ružna uspomena.

Ova godina je donijela možda i kobne probleme - nemire i bijes zbog rasnih i socijalnih problema. Početkom listopada objavljeno je da je predsjednik zaražen koronavirusom. Vratio se trijumfalno za nekoliko dana i sa svoje 74 godine pokazao kako je naučen samo na jedan pravac - ravno do vrha.

Trump je s 20 i nešto godina posudio milijun dolara od oca i odselio se iz prosječnog stana na najprestižniju od svih adresa, na Manhattan. Imao je 27 godina kada je izgrađena prva građevina s njegovim imenom, Trump toranj. Showman i poduzetnik, vjerojatno jedan od prvih influencera na svijetu, prodavao je i kravate i parfeme, odreske i vodu u boci - sve sa svojim imenom. Imao je i svoj reality program. Ne postoji nitko tko je čuo za njega, a da je ravnodušan pri spomenu imena Trump. Jednima je odbojan i mrze ga, drugi mu daju za pravo, čak i kad priznaju da prelazi granicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!