Četiri tisuće beaglova u SAD-u traže nove domove

10.08.2022.

08:15

Autor: HRT/D.M./Hina

Beagle

Beagle

Foto: Przemek Iciak / Shutterstock

Blizu 4000 beaglova traži novi dom nakon jedne od najvećih akcija spašavanja pasa u SAD-u, javlja BBC. Psi su uzgajani u uzgajivačnici u Virginiji koja ih je prodavala laboratorijima za pokuse s lijekovima. No uzgajivačnica je sada zatvorena zbog kršenja prava životinja, a dobrotvorne udruge su počele misiju udomljavanja pasa.

- Četiri tisuće je velik broj. Bit će potrebno 60 dana da se sve te životinje izvuku van. Surađujemo s našim skloništima i partnerima za spašavanje širom zemlje kako bismo ove pse konačno doveli u domove pune ljubavi, rekla je z Reuters Kitty Block, voditeljica Humane Societyja.

Uzgajivačnicu u Cumberlandu, u vlasništvu tvrtke Envigo RMS, u svibnju je tužilo američko ministarstvo pravosuđa koje ju je optužilo za višestruko zlostavljanje životinja. Inspektori su otkrili da su neki psi ubijeni umjesto da im je pružena veterinarska skrb, a bili su u stanju koje se može lako liječiti. Hranili su ih i hranom u kojoj su bili crvi, plijesan i izmet. Nekim ženkama koje su dojile potpuno je uskraćena hrana. Dvadeset i pet štenaca uginulo je jer su bili izloženi hladnoći.

Nakon tužbe, tvrtka Envigo RMS je zanijekala optužbe, ali je objavila da zatvara taj objekt, a pse premješta u dobrotvornu udrugu za prava životinja Humane Society, izvijestio je CBS News. Beagleovi su sada podvrgnuti veterinarskim pregledima i cijepljenjima prije nego što budu dostupni za udomljenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!