Četrnaest mrtvih u poplavama na sjeveroistoku Kine

07.08.2023.

08:54

Autor: HRT/D.M./Hina

Poplave u Kini

Poplave u Kini

Foto: Tingshu Wang / Reuters

Četrnaest ljudi izgubilo je život tijekom vikenda u kineskom gradu Shulanu zbog poplava koje je izazvao tajfun Doksuri.

Sjeveroistočna Kina, Peking i pokrajina Hebei zabilježile su obilne padaline i poplave otkako je tajfun prije dva tjedna stigao na kopno u južnoj pokrajini Fujian. Uz stradale u Shulanu, u sjeveroistočnoj pokrajini Jilin, bilježi se i više od 20 poginulih prošlog tjedna u Pekingu i Hebeiju. Vlasti još nisu objavile ukupan broj umrlih u cijeloj zemlji.

Među onima koji su izgubili život u Shulanu bila su i tri dužnosnika, uključujući dogradonačelnika grada od oko 587.000 ljudi, izvijestili su državni mediji. Visina vode u gradu spustila se na sigurnu razinu i poduzete su hitne intervencije da se presele stanovnici i popravi infrastruktura. Struja je vraćena u preko 14.000 domova, izvijestili su državni mediji.

Regionalne vlasti rekle su da su dijelovi rijeke Songhua, glavne rijeke u sjeveroistočnoj Kini, i pritoka Nenjiang ostali na opasno visokim razinama.

Napajanje električnom energijom također je vraćeno u mnoga poplavljena područja u Pekingu i u pokrajini Hebei. U tijeku su napori za ponovnu opskrbu strujom u sjeveroistočnim pokrajinama Jilin, Heilongjiang i Liaoning, objavila je državna televizija CCTV.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!