Četvero djece pronađeno živo u džungli 15 dana nakon pada aviona

18.05.2023.

07:15

Autor: Hina/HRT/R.S.

Potraga za nestalima

Potraga za nestalima

Foto: - / Reuters

Četvero djece, među kojima i 11-mjesečna beba, pronađeno je živo više od dva tjedna nakon što se zrakoplov u kojem su putovali srušio u gustu džunglu u kolumbijskoj pokrajini Caqueta.

Djecu su spasili pripadnici vojske, vatrogasci i službenici civilnog zrakoplovstva nakon potrage koja je trajala dva tjedna.

Spasioci, uz potporu pasa tragača, prethodno su pronašli ostatke voća koje su djeca jela kako bi preživjela, kao i improvizirana skloništa napravljena od vegetacije iz džungle.

Nesreća se dogodila početkom svibnja, kada se Cessna 206, koja je prevozila sedam ljudi između Araracuare, u pokrajini Amazonas, i San Jose del Guaviarea, grada u pokrajini Guaviare, srušila u džunglu.

Tri odrasle osobe, uključujući pilota, poginule su od posljedica pada, a njihova su tijela pronađena u zrakoplovu. Četvero djece u dobi od 13, devet i četiri godine, kao i beba od 11 mjeseci, koji pripadaju domorodačkom narodu Uitotou, preživjelo je pad zrakoplova.

- Nakon mukotrpne potrage naše vojske pronašli smo živo četvero djece koja su nestala nakon pada zrakoplova u Guaviareu, objavio je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro na Twitteru.

Džungla je vrlo gusta i opasna u tom iznimno udaljenom području, a potragu je otežavala prisutnost divljih životinja, stabla visoka i do 40 metara i obilne kiše.

Uzroci nesreće još nisu utvrđeni. Prema civilnoj zaštiti, pilot je prijavio probleme s motorom zrakoplova prije nego što je nestao s radara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!