Charles III. u Bundestagu pohvalio njemački angažman u Ukrajini

30.03.2023.

Zadnja izmjena 20:38

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Charles III. u Bundestagu

Charles III. u Bundestagu

Foto: Christian Mang / REUTERS

Drugog dana posjeta Njemačkoj britanski kralj Charles III. govorio je pred zastupnicima Bundestaga. Naglasio je snažne veze između Velike Britanije i Njemačke, a govoreći o ratu u Ukrajini, poručio da ruski agresor nemilosrdno gazi slobodu i pravdu. Govor je započeo na njemačkom jeziku, kojim se koristio više puta tijekom obraćanja. 

video thumb

- Bezbrojni životi su uništeni, sloboda i ljudi su nemilosrdno gaženi u Ukrajini. Sigurnost Europe i demokracija su ugroženi, rekao je Charles III. govoreći pred Bundestagom. Posebno je istaknuo njemačku pomoć Ukrajini i nazvao ju hrabrom. Zaključio je da su Njemačka i Velika Britanija preuzeli vodeću ulogu u pružanju pomoći Ukrajini.

- Velika Britanija i Njemačka su kao najveći europski dobavljači oružja Ukrajini reagirali odlučno i donijeli zajedničke odluke koje bi možda još donedavno bile nezamislive, rekao je britanski kralj.

Povijesne poveznice Njemačke i Velike Britanije


Charles III. se tijekom govora, kojeg je velikim dijelom održao na njemačkom jeziku, zahvalio na iskazanoj sućuti koju je Njemačka pokazala nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II. prošle godine. Prije toga je predsjednica Bundestaga Baerbel Bas podsjetila na važnu ulogu koju je kraljica Elizabeta II. odigrala u procesu pomirenja Njemačke i Velike Britanije nakon Drugog svjetskog rata.


- Povezanost Velike Britanije i Njemačke seže daleko u prošlost i stara je gotovo dva tisućljeća, rekao je Charles III. te je pritom istaknuo i obiteljske veze kraljevske obitelji s Njemačkom.


Charles III. je veći dio svog govora posvetio povijesnim i kulturnim vezama Velike Britanije i Njemačke spominjući pritom popularnost pop grupa poput Beatlesa, koji su svoju karijeru započeli u Hamburgu ili njemačkog banda Kraftwerk pa sve do humora Monty Pythona.


- Uvjeren sam da će duga povijest naših naroda biti proširena za još mnoga poglavlja, rekao je na kraju govora koji je popraćen dugotrajnim pljeskom.


Charles III. već je jednom 2020., tada još kao prestolonasljednik, govorio pred Bundestagom na dan sjećanja na poginule u proteklim ratovima.


Razgovori s kancelarom Scholzom i obilazak ukrajinskih izbjeglica


Drugog dana svog trodnevnog boravka u Njemačkoj britanski kralj započeo je sastankom s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, nakon čega se susreo i s gradonačelnicom Berlina Franziskom Giffey, ali nakon ovih susreta nije bilo priopćenja za javnost.


Nakon govora u Bundestagu Charles III. je posjetio prihvatni smještaj za ukrajinske izbjeglice na bivšem aerodromu Tegel.

Poslijepodne se uputio u Brandenburg gdje je u tamošnjoj NATO-ovoj bazi obišao britanske vojnike koji ondje vježbaju zajedno s njemačkim vojnicima. Trodnevni posjet Njemačkoj završava sutra posjetom Hamburgu.

Posjet je počeo u srijedu kada je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier Charlea III. uz vojne počasti dočekao ispred Brandenburških vrata. 

Polovica građana Njemačke vidi posjet Charlesa III Njemačkoj kao znak približavanja Britanije Njemačkoj nakon brexita, pokazalo je istraživanje objavljeno drugog dana posjeta. Posjet Njemačkoj prvo je njegovo putovanje u inozemstvo kao novog britanskog kralja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!