22:25 / 07.05.2022.

Autor: HRT/Hina

CIA: Nema pravog dokaza o namjeri Rusije da upotrijebi nuklearno oružje

ilustracija

ilustracija

Foto: - / HTV

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučan je nastaviti rat u Ukrajini, ali CIA, glavna američka obavještajna agencija, nije uočila nikakve naznake da se Rusija priprema za uporabu nuklearnog taktičkog oružja u sukobu, rekao je u subotu njezin ravnatelj Bill Burns

Predsjednik Putin je u takvom stanju duha da misli da si ne može dopustiti poraz i da će napredovati ako udvostruči napore, rekao je na konferenciji koju je organizirao Financial Times u Washingtonu. Ukrajinski otpor ga još nije obeshrabrio jer je sve uloge stavio na odluke koje je donio prije nego je počeo ovu invaziju, dodao je Burns.

- CIA zasad ipak ne vidi stvarni dokaz da Rusija priprema razmještanje ili čak moguću uporabu taktičkog nuklearnog oružja. S obzirom na ratnohuškačke izjave koje smo čuli od ruskih čelnika, ne možemo olako shvatiti tu mogućnost, dodao je rekavši da je njegova organizacija veoma usredotočena na to pitanje.

Rusija je svoje snage za odvraćanje, pa i nuklearne, stavila u stanje pripravnosti nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače. Vladimir Putin je usto dao do znanja da je spreman upotrijebiti nuklearno taktičko oružje. Kremaljski čelnik je najavio brz i munjevit odgovor u slučaju izvanjskog miješanja u sukob.

Rusija ima mnogo nuklearnog taktičkog oružja, manje snage od bombe bačene na Hirošimu, što je u skladu s ruskom doktrinom "eskalacija-deeskalacija" koja bi se sastojala u tome da upotrijebi nuklearno oružje male snage kako bi stekla prednost u slučaju konvencionalnog sukoba sa Zapadom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!