Cijeli svijet u potrazi za cjepivom

25.04.2020.

18:55

Autor: Željko Raić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Foto: - / REUTERS

Cjepivo protiv koronavirusa, prema prvim je procjenama trebalo biti spremno za godinu, godinu i pol. No, utrka za njim već je toliko odmakla da bi se to moglo dogoditi i nekoliko mjeseci prije.
Cjepivo protiv koronavirusa, prema prvim je procjenama trebalo biti spremno za godinu, godinu i pol. No, utrka za njim već je toliko odmakla da bi se to moglo dogoditi i nekoliko mjeseci prije. Klinička ispitivanja već su počela u više zemalja.

Novi podaci o epidemiji koronavirusa

Svijet se ujedinio. Nema tog kutka zemaljske kugle u kojem znanstvenici ne pokušavaju naći cjepivo koje bi uništilo koronavirus. U ovom trenutku najmanje je 80 potencijalnih cjepiva, a pet ih se već testira na ljudima. Jedno na britanskom Oxfordu.

- Cijepili smo prvu dvojicu sudionika u ovom pokusu. Promatramo ih, bilježimo sve promjene i dobivamo informacije koje su nam itekako važne, govori  Andrew Pollard, voditelj istraživačkog tima.

Ekipa s Oxforda prilično je sigurna da će testiranja na ljudima dati pozitivne rezultate. Jedan od volontera otkrio je motiv svojeg sudjelovanja u tom rizičnom pokusu.

- Svjestan sam rizika, ali jednako tako vjerujem u naše znanstvenike. Moramo vjerovati u ono što radimo, samo to na kraju osigurava uspjeh, naglašava Edward  O'Neill, volonter.

U uspjeh vjeruju i Nijemci. Jer prije tri dana odobreno je kliničko testiranje cjepiva, i to ne samo jednog, već čak četiri.

- Činjenica da krećemo u klinička ispitivanja vrlo je dobar znak jer to je pokazatelj da znamo s čime se i protiv čega borimo. Ispitivanja ćemo provoditi na čak dvjestotinjak dobrovoljaca, ističe Klaus Cichutek, predsjednik Instituta "Paul Ehrlich".

No dug je put do konačnog cilja - cjepiva protiv koronavirusa. Kako tvrdi profesor Klaus, prva cjepiva bit će spremna tek početkom sljedeće godine.

I Švicarci se spremaju na testiranje mogućih cjepiva. I oni traže volontere, i to što prije, jer tvrde da bi prema predviđanjima njihovo cjepivo moglo vrlo brzo biti na tržištu.

- Realno je očekivati da ćemo u kolovozu imati dovoljno doza cjepiva da ga testiramo na više od 250 volontera. I očekujemo da ćemo, zbog specifičnosti našeg ispitivanja, imati rezultate prije ostalih famaceutskih kompanija, naglašava Jerome Kim, glavni tajnik Međunarodnog instituta za cjepiva.

Dobre vijesti donose udružene američke famaceutske tvrtke koje će uskoro početi masovno proizvoditi eksperimentalno cjepivo, čak i prije konačne potvrde da je djelotvorno.
- Nažalost, nijedna kompanija - pa bila ona velika kao Johnson i Johnson - koja se obvezala da će proizvesti milijardu doza, ne može pokriti potrebe cijeloga svijeta. Moramo svi zajedno surađivati na cjepivu, govori Kim. U potrazi za lijekom protiv pošasti 21. stoljeća ujedinile su se brojne kompanije, najćešće konkurentske, radi samo jednog cilja - što prije otkriti cjepivo koje će pomoći u suzbijanju pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!