17:46 / 10.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Cijene nafte stabilne iznad 91 dolara

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Borna Filic / Pixsell

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 91 dolara, balansirajući između neočekivanog pada zaliha u SAD-u i američko-iranskih nuklearnih pregovora koji bi mogli rezultirati povećanjem opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 91,53 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 89,71 dolar.

Snažan oporavak potražnje nakon pandemije koronavirusa iscrpio je globalne zalihe nafte, koje su u ključnim čvorištima pale na najniže razine u više godina.

U SAD-u zalihe su u prošlom tjednu pale za 4,8 milijuna barela, na 410,4 milijuna barela, najnižu razinu od listopada 2018. godine, objavilo je ministarstvo energetike. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su rast za 369.000 barela.

Izvješće ministarstva pokazalo je i da su isporuke, najbolji pokazatelj potražnje, poskočile u protekla četiri tjedna na čak 21,9 milijuna barela dnevno uslijed snažne gospodarske aktivnosti u cijelom SAD-u.

Kočnica cijenama bio je pak nastavak američko-iranskih nuklearnih pregovora u ovom tjednu, budući da bi dogovor mogao dovesti do ukidanja američkih sankcija na iransku naftu, što bi ublažilo probleme s opskrbom.

Bijela kuća pokušala je u srijedu ubrzati proces, poručivši Iranu da bi sporazum iz 2015. trebao biti obnovljen najkasnije za nekoliko tjedana jer će u protivnom prilika za dogovor biti izgubljena.

- To, ipak, nije nikakvo jamstvo da će dogovor zaista biti postignut, a budući da je opskrba tijesna, cijene će vjerojatno ostati povišene, procjenjuje Craig Erlam iz savjetodavne tvrtke OANDA.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu stajao 91,84 dolara, što znači da je bio jeftiniji za 33 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!