14:51 / 14.01.2021.

Autor: Hina/HRT

Cijepili se Papa Franjo i Benedikt XVI.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Poglavara 1,3 milijarde katolika smatraju rizičnim zbog visoke dobi.

Papa Franjo kojemu su 84 godine i umirovljeni papa Benedikt XVI., 93-godišnjak, primili su cjepivo protiv covida-19, priopćio je predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Koronavirus - najnovije informacije


- U okviru programa cijepljenja u Državi Vatikanskog Grada, papa Franjo i papa emeritus Benedikt XVI. primili su prvu dozu cjepiva protiv covida-19, rekao je u priopćenju glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni, u odgovoru na brojne upite.

Papa rođen u Argentini primio je prvo cjepivo u srijedu, što je javnost doznala iz tiska. Umirovljeni Papa rođen u Njemačkoj cijepljen je pak u četvrtak ujutro, u okviru kampanje cijepljenja koja je u srijedu počela za oko 5000 zaposlenika Vatikana, navodi informativni portal Vatikana.

U televizijskom razgovoru objavljenom u nedjelju navečer, Sveti Otac je protivljenje cijepljenju nazvao "samoubojičkim poricanjem", istaknuvši da trebamo donijeti "moralnu odluku" radi zaštite tuđih života. Njegovo će cijepljenje donijeti olakšanje okružju Pape koji nije previše sklon nošenju maske i držati se na udaljenosti od vjernika i posjetitelja.

Njegov osobni liječnik koji se za njega skrbio u zadnjih pet godina, Fabrizio Soccorsi, umro je u subotu u 78. godini od "komplikacija povezanih s covidom-19" dok se u bolnici "liječio od raka". Više prelata u Papinu okružju zaraženo je ovih mjeseci.

Poglavara 1,3 milijarde katolika smatraju rizičnim zbog visoke dobi. Jorge Bergoglio je kao mladić prebolio akutnu upalu plućne maramice zbog koje mu je odstranjen dio desnog plućnog krila. Papa emeritus Benedikt XVI. koji se rijetko pojavljuje u javnosti, čini se sve slabiji, kreće se u kolicima i teško govori. Od odreknuća 2013. živi u skrovitosti u vatikanskom samostanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!