07:24 / 17.09.2021.

Autor: Hina/HRT

Cijepljenima u Australiji obećano više slobode

Australcima obećano više slobode

Australcima obećano više slobode

Foto: Loren Elliott / REUTERS

Australski premijer Scott Morrison obećao je više slobode cijepljenim građanima, premda je druga po veličini australska država prijavila svoj drugi najveći porast broja novozaraženih koronavirusom ove godine.


Morrison je rekao da će se na idućoj sjednici nacionalnoga kabineta u petak raspravljati o uvođenju COVID putovnica i kućne karantene.


- Cijepljenima će se moći slobodnije kretati i raditi više toga, rekao je Morrison za radio postaju 3AW.


- Manja je vjerojatnost da će se oni zaraziti virusom, da će ga prenositi, teško se razboljeti i završiti u bolnci, dodao je. Pa tako neće predstavljati pritisak na sustav javnih bolnica, kaže.


Zdravstveni dužnosnici upozorili su da će širenje delta-varijante virusa vjerojatno značiti veći pritisak na zdravstveni sustav, kada se počnu ublažavati mjere u Sydneyu, Melbourneu, Canberri i još nekim regijama.


Victoria je u petak prijavila 510 novih slučajeva, većinom u glavnom gradu te države Melbourneu. U četvrtak je prijavljeno 514 novih slučajeva, što je najviše u ovom valu.


Morrison je zagovarao ponovno otvaranje zemlje, u skladu s povećanim brojem cijepljenih. Potvrdio je da je prvu dozu primilo više od 70 posto stanovništva starijega od 16 godina.


Isto tako je najavio da će se razmatrati i mogućnost ukidanja hotelskih karantena i uvođenja kućnih za putnike koji stižu u Australiju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!