Cijepljenje, ograničenja i "lockdown"

09.12.2021.

20:03

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Cijepljenje, ograničenja i lockdown

Cijepljenje, ograničenja i lockdown

Foto: Viacheslav Lopatin / SHUTTERSTOCK

Dok se još istražuje kolika je opasnost od novog soja koronavirusa, omikron se ubrzano širi svijetom. Borba s pandemijom vodi se na dva fronta - cijepljenje prvom dozom, koju još nije dobio veliki dio svjetskog stanovništva i docjepljivanje trećom dozom za koju se smatra da bi mogla pružiti i očinkovitu zaštitu od zaraze omikronom...


Savjetodavni odbor za cjepivo Svjetske zdravstvene organizacije osobama s oslabljenim imunitetom ili onima koji su primili inaktivirano cjepivo preporučuje dopunsku dozu cjepiva protiv koronavirusa. 

- Trenutačni podaci pokazuju da cjepiva pružaju visoku razinu zaštite od teških oblika bolesti tijekom najmanje šest mjeseci, iako je uočeno da se ona smanjuje u osoba s teškim bolestima, posebno u starijih ili onih s teškim osnovnim zdravstvenim stanjem, izjavio je Alejandro Cravioto, predsjednik Savjetodavnog odbora za cjepivo Svjetske zdravstvene organizacije.

Uz zabrinjavajuće niske stope procijepljenosti u većini zemalja u razvoju, Svjetska zdravstvena organizacija posljednjih mjeseci prioritetom drži davanje primarnih, umjesto dopunskih doza cjepiva.

Kate O'Brien, direktorica za cjepiva Svjetske zdravstvene organizacije, ističe da je najveći je rizik među ljudima koji nisu cijepljeni. 

- Sada imamo pandemiju na dva kolosijeka, kaže.

Proteklog se tjedna u Južnoj Africi broj zaraženih koronavirusom povećao za 255%. Samo u posljednja 24 sata u bolnicama je zabilježeno 12% više oboljelih.

- Omikron-varijanta proširila se na oko 60 zemalja, od toga 10 afričkih. Od gotovo 1.000 slučajeva zaraza tom varijantom prijavljenih u svijetu, 46% odnosi se na Afrikance, izvijestio je Richard Mihigo, koordinator Programa imunizacije i razvoja cjepiva za Afriku Svjetske zdravstvene organizacije.

Nakon što su znanstveni savjetnici za borbu protiv COVID-a upozorili da bi se Britanija mogla svakodnevno suočavati s više od tisuću do dvije tisuće hospitalizacija osoba zaraženih omikronom, premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson uveo je nova ograničenja. Ona uključuju rad od kuće, nošenje maske u javnosti i korištenje COVID propusnica.

- Mislim da to ljudima daje mogućnost izbora. Kad je riječ o radu od kuće, zaista morate raditi ono što vam poslodavac kaže. Ali ako poželite otići na božićnu zabavu ili u pub, imate izbor hoćete li to učiniti i sami možete upravljati rizikom, smatra Jeannie Boyle, financijska savjetnica iz Brightona.

Nove su mjere proglašene samo nekoliko sati nakon što se premijer ispričao zbog videa na kojem se vidi kako se osoblje njegova ureda smije govoreći o zabavi u Downing Streetu tijekom lanjskog božićnog zatvaranja, kada su takve svečanosti bile zabranjene za stanovništvo.

Michel Ellis
, glavni blagajnik Ujedinjene Kraljevine, najavljuje istragu tajnika kabineta kojom će se utvrditi činjenice u vezi s navodima o skupu u Downing Streetu od 10. do 27. studenoga 2020., okupljanju u Odjelu za obrazovanje 10. prosinca 2020. i skupu u Downing Streetu od 10. do 18. prosinca 2020.

Neki zastupnici vladajuće Konzervativne stranke izrazito su nezadovoljni novim mjerama. Strahuju da će opet naštetiti britanskoj ekonomiji u užurbanom predbožićnom razdoblju.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!