Cijepljenje se nastavlja

09.12.2020.

18:56

Autor: Miro Aščić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Diljem Otoka nastavlja se najmasovnije cijepljenje u britanskoj povijesti. Prioritet imaju starije osobe i zdravstveni djelatnici, a London je naručio dovoljno Pfizerova i BioNTechova cjepiva za 20 milijuna stanovnika.
U svijetu se koronavirusom svaki dan zarazi više od pola milijuna ljudi, najviše u SAD-u. U Europskoj uniji prednjači Njemačka koja najavljuje uvođenje još strožih mjera. Velika Britanija nastavlja s jučer započetim cijepljenjem.

Diljem Otoka nastavlja se najmasovnije cijepljenje u britanskoj povijesti. Prioritet imaju starije osobe i zdravstveni djelatnici, a London je naručio dovoljno Pfizerova i BioNTechova cjepiva za 20 milijuna stanovnika. 

Kod dviju osoba s ozbiljnim alergijama, zabilježene su alergijske reakcije koje nisu primijećene prilikom kliničkog testiranja navedenog cjepiva. Britanski regulator promptno je reagirao preporukom teškim alergičarima da se ne cijepe.

- Ako treba dodatno pojačati savjete, sada kada imamo iskustva s ranjivom populacijom, grupama koje su odabrane kao prioritetne, odmah ćemo uputiti taj savjet na teren, rekla je June Raine, direktorica Regulatorne agencije za lijekove i medicinske proizvode.

London smatra da će epidemiološke mjere biti nužne još tri mjeseca. Njemačka, pak, uvodi dodatne restrikcije na preporuku znanstvenika. Tijekom božićnih blagdana bit će dopuštano okupljanje do 10 osoba, ali zato kancelarka preporučuje školske praznike od 16. prosinca i zatvaranje trgovina poslije Božića barem do 10. siječnja.

- U prvom zimskom tromjesečju 2021. nećemo moći cijepiti dovoljan broj ljudi da bismo vidjeli znatnije promjene. Ali imamo priliku cijepiti starije i osoblje u domovima za stare i nemoćne, govori Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Farmaceutske kompanije nadmeću se u proizvodnji cjepiva, a države u njegovoj nabavi. Aktualni i budući američki predsjednik upozoravaju da je bitka protiv koronavirusa postala i logistički problem, jer Washington još nije osigurao dovoljno cjepiva za 330 milijuna stanovnika.

- Potpisat ću izvršnu uredbu, kojom ću osigurati da vladi Sjedinjenih Država prioritet bude cijepljenje američkih građana prije nego što cjepiva pošalju drugim državama, rekao je Donald Trump, američki predsjednik.

Izrael je dobio prvu pošiljku Pfizerova i BioNTechova cjepiva od dogovorenih 8 milijuna doza. Savez za cjepivo upozorio je da su bogate zemlje u kojima živi 14 posto svjetske populacije kupile 53 posto ukupnih zaliha najperspektivnijih cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!