Kina primjenila više od 22 milijuna doza cjepiva protiv Covida-19

08:20 / 27.01.2021.

Autor: Hina

Cijepljenje u Kini

Cijepljenje u Kini

Foto: ROMAN PILIPEY / EPA-EFE

Kina je primijenila oko 22,8 milijuna doza cjepiva protiv Covida-19, rekao je zdravstveni dužnosnik u srijedu, dok zemlja pojačava kampanju uoči praznika lunarne Nove godine u veljači i porasta putovanja. 

Najmnogoljudnija država svijeta proširila je svoj ciljani program cijepljenja od sredine prosinca te uključila prioritetnije skupine pod većim rizikom izloženosti virusima, u pokušaju da spriječi širenje zaraze u zimi i u proljeće.

- Sveukupno, posao napreduje glatko i uredno, rekao je Zeng Yixin, zamjenik ravnatelja nacionalnog zdravstvenog povjerenstva, na konferenciji za novinare, govoreći o provedbi cijepljenja. 

Kina namjerava cijepiti 50 milijuna ljudi prije lunarne Nove godine, objavio je ovaj mjesec državni medij Global Times. 

Nacionalni program cijepljenja sada daje prednost ključnim skupinama poput djelatnika u medicinskim, prijevozničkim i prehrambenim uslugama te zaposlenicima i studentima koji odlaze u inozemstvo. Stariji i drugi morat će pričekati. Međutim, četvrt Chaoyang u glavnom gradu Pekingu već je počela davati cjepiva građanima izvan prioritetnih skupina. 

Neke zajednice u okrugu Dongcheng kažu da se stanovnici u dobi između 18 i 59 godina mogu prijaviti za cijepljenje. Ali nisu rekli kada će biti dostupne doze. 

Kina je zabilježila najniži dnevni porast slučajeva Covida-19 u više od dva tjedna, pokazali su službeni podaci, koji sugeriraju da djeluju agresivne mjere provedene kako bi se suzbila ponovna pojava bolesti. Nacionalno zdravstveno povjerenstvo priopćilo je da je 75 novih potvrđenih slučajeva prijavljeno u siječnju. Pedeset i pet osoba zarazilo se lokalno, a preostalih 20 su uvezeni slučajevi. 

Više od polovice lokalno prenesenih slučajeva zabilježeno je u sjeveroistočnoj pokrajini Heilongjiangu. Zabilježeno je 14 slučajeva u susjednoj pokrajini Jilinu, sedam u pokrajini Hebeiju, koja okružuje Peking, i četiri u samoj prijestolnici. 

Vlasti diljem zemlje uvele su mjere uključujući kućnu karantenu, ograničenje putovanja i masovna testiranja u pokušaju suzbijanja bolesti uoči lunarne Nove godine u veljači, kada obično putuju stotine milijuna ljudi. U kontinentalnoj Kini ukupno je potvrđeno 89.272 slučaja, a broj umrlih i dalje je 4636. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!