Ciklon Gabrielle udaljava se od Novog Zelanda

15.02.2023.

07:10

Autor: T.D./HRT/Hina

Ciklon Gabrielle

Ciklon Gabrielle

Foto: Defence Force / REUTERS

Ciklon Gabrielle u srijedu je oslabio i udaljio se od Novog Zelanda, dok je zemlja počela procjenjivati štetu prouzročenu obilnim poplavama, klizištima i jakim vjetrovima koji su prouzročili smrt troje ljudi i protjerali tisuće iz svojih domova.

Gabrielle, ciklon koji je stigao do Novog Zelanda u nedjelju prije nego što je krenuo niz istočnu obalu Sjevernog otoka, odsjekao je čitave gradove, odnio farme, mostove i stoku te potopio kuće, javljaju svjetske agencije.

- Srećom, prošli smo kroz najgoru oluju, ali još nismo izvan opasnosti, rekao je ministar za upravljanje hitnim situacijama Kieran McAnulty tijekom brifinga za medije koji je prenosila televizija.

- Ovo je značajna katastrofa i trebat će nekoliko tjedana da se ona područja koja su najviše pogođena oporave. U ovome smo na duge staze, rekao je ministar.

Od stanovnika teško pogođenih područja sada se traži da čuvaju vodu i hranu zbog straha od nestašica nakon što je ciklon u utorak prisilio Novi Zeland da proglasi nacionalno izvanredno stanje, što je tek treći put u njegovoj povijesti.

Dijelovi sjevernog otoka Novog Zelanda, gdje živi oko 75 posto od 5 milijuna stanovnika zemlje, prolaze kroz drugu veliku oluju u zadnjih nekoliko tjedana. Rekordne kiše prošlog mjeseca izazvale su bujične poplave i tada su četiri osobe izgubile život.

Ekipe hitne pomoći u srijedu su pronašle tijelo za koje se vjeruje da pripada vatrogascu dobrovoljcu koji je nestao od nedjelje navečer nakon odrona zemlje na plaži u blizini najvećeg grada u zemlji Aucklanda, objavile su vlasti.

Potvrđeno je da su još dvije osobe mrtve u Hawke's Bayu, regiji na istočnoj obali Sjevernog otoka. Vlasti procjenjuju da je dosad raseljeno više od 10.000 ljudi.

- Helikopteri su na sigurno prebacili ljude zaglavljene na krovovima, dok će se vojni zrakoplovi koristiti za dostavu osnovnih zaliha u izolirane gradove, rekao je McAnulty.

Meteorološka služba WeatherWatch rekla je da je ciklon Gabrielle sada istočno od zemlje i da je nastavlja pratiti dalje od Sjevernog otoka, a vrijeme se sada popravlja.

I domaći i međunarodni letovi nastavljeni su iako bi letovi mogli biti poremećeni nekoliko dana, objavila je zračna luka Auckland u tweetu u srijedu ujutro.

Međutim, rijeke u Hawke's Bayu i dalje predstavljaju rizik i lokalna uprava za hitne slučajeve naredila je daljnju evakuaciju rano u srijedu. Nestalo je struje za oko 225.000 kupaca diljem otoka, što otežava čišćenje.

Snažni vjetrovi i obilne kiše zahvatili su u noći s ponedjeljka na utorak Sjeverni otok, gdje živi više od tri četvrtine od pet milijuna stanovnika te zemlje, uzrokujući poplave i klizišta.

Premijer Chris Hipkins nazvao je Gabrielle najznačajnijim vremenskim događajem koji se dogodio u Novom Zelandu ovog stoljeća, a nacionalno izvanredno stanje proglašeno je na tjedan dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!