Ciklona ubila troje ljudi u Njemačkoj, šteta od oluje diljem Poljske i Češke

19.02.2022.

16:11

Autor: V.G./Hina/HRT

Nevrijeme u Europi

Nevrijeme u Europi

Foto: Tom Nicholson/Yves Herman/Thomas Nyfeler / Reuters

Ciklona koja je zahvatila Veliku Britaniju i Irsku prije nego što je pogodila kontinentalnu Europu, odnijela je najmanje tri života u Njemačkoj i izazvala poplave duž sjeverne obale te zemlje, izvijestila je policija u subotu.


Dvije su smrti izravno povezane s olujom, nazvanom Zeynem u Njemačkoj, u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, dok je jedna osoba poginula u Donjoj Saskoj.

Vjetrovi su puhali brzinom od 162 kilometra na sat uz obalu Sjevernog mora, objavila je Njemačka metereološka služba (DWD).

Najveća brzina zabilježena je na svjetioniku Alte Weser u ranim subotnjim satima. U unutrašnjosti, najjači nalet (145, 8 km/h) navečer u petak izmjeren je na planini Brocken u planinskom lancu Harz.

Kasnije u subotu, DWD je ukinuo upozorenje za ekstremne olujne vjetrove, istaknuvši da se uvjeti smiruju. Međutim, DWD je istaknuo i da se približava nova ciklona.

Vodostaj rijeke Labe bio je 3, 75 metara viši od prosjeka na jednom mjernom mjestu u Hamburgu.

Posljednji put tako visok vodostaj zabilježen je 2013.

Vatrogasci su izašli na teren kako bi spasili dva muškarca zarobljena u automobilu u okolici Hamburga, pri čemu se do tog područja moglo doći samo brodom. Muškarci su hospitalizirani zbog hipotermije.

Šezdesetosmogodišnji muškarac u Donjoj Saskoj poginuo je nakon što se urušio krov staje na koji se popeo.

Pedesetčetverogodišnji motorist poginuo je u Sjevernoj Rajni Vestfaliji nakon što se zabio u deblo na cesti, a sedamnaestogodišnjak je poginuo nakon što je automobil u kojem se vozio pokušao izbjeći srušeno drvo pa je sletio s ceste.

U Gronauu blizu Hildesheima, komad bakrene ploče odletio je s crkvenog tornja i zabio se u kuću udaljenu nekih 80 metara, ali nema ozlijeđenih.

Dva kamiona prevrnula su se na mostu Fehrmarn Sound u Baltičkom moru i sada blokiraju put prema otoku Fehmarn. Jedan od vozača ozlijeđen je.

U Bremenu na sjeverozapadu zemlje prevrnula se građevinska dizalica visoka 55 metara i udarila u kamion koji je prolazio. Vozač nije ozlijeđen.

Nacionalna željeznička kompanija Deutsche Bahn objavila je da su ograničene njezine usluge diljem sjeverne Njemačke. Nijedan brzi vlak ne prometuje sjeverno od pruge koja prolazi kroz gradove Dortmund, Hannover i Berlin ili južno od Berlina prema Leipzigu.

Zaustavljena je i većina regionalnih linija u sjevernom dijelu zemlje, objavio je Deutsche Bahn.

Drugdje su mostovi i ceste zatvoreni nakon što su srušeno drveće i otpad blokirali putove.

Otok Wangerooge u Sjevernom moru izgubio je oko 90 posto svoje plaže za kupanje nakon snažne oluje.

- Teško da uopće ima pijeska u radijusu od oko jednog kilometra", rekao je načelnik Marcel Fangohr.

Zeynep je bila druga ciklona koja je pogodila regiju u roku od dva dana, nakon oluje po imenu Ylenia, koja je odnijela život najmanje triju vozača.

U Češkoj je oko 26 tisuća kućanstava pogođeno nestašicom struje zbog oluje.

U Cercanyju blizu Praga vlak na pokrajinskoj liniji pogodio je drvo, ali nitko nije ozlijeđen. Uvedena su ograničenja i za druge željezničke linije.

Praške su vlasti zamolile stanovnike prijestolnice da se ne šeću parkovima te da ne idu u šume.

Poljski vatrogasci reagirali su po noći na oko 2000 poziva zbog Zeynepa, oluje koja je pogodila velik dio Europe rano u subotu.

Brojna stabla blokirala su ceste, a krovovi su odneseni. S Narodnog muzeja u Szczecinu istrgnut je velik lim. Zbog oštećenih dalekovoda, deseci tisuća kućanstava ostali su bez struje, posebice u regiji Zapadno Pomorje.

Stablo je palo na auto na cesti blizu Olsztyna u sjeveroistočnoj Poljskoj. Vozač automobila hospitaliziran je.

Također, poljska željeznička kompanija PKP preporučila je odgodu putovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!