Čile najavio nacionalizaciju industrije litija

21.04.2023.

08:37

Autor: B.B.B/HRT/Hina/Reuters

Gabriel Borić

Gabriel Borić

Foto: Europa Press/ABACA /Slavko Midzor / Pixsell/ABACA

Čileanski predsjednik Gabriel Borić u četvrtak je najavio nacionalizaciju industrije litija kako bi oživio gospodarstvo zemlje i zaštitio njezin okoliš, prenosi Reuters te ističe da je Čile drugi najveći proizvođač tog metala ključnog za baterije u električnim automobilima.

Ovim šokantnim potezom u zemlji s najvećim rezervama litija će kontrola operacija tog dragocjenog metala prijeći s industrijskih divova SQM i Albemarle na zasebna poduzeća u državnom vlasništvu.

Najnoviji je to izazov za proizvođače električnih vozila (EV) koji se muče da osiguraju materijale za baterije jer sve više zemalja ide u smjeru zaštite svojih prirodnih resursa.

Meksiko je nacionalizirao zalihe litija prošle godine, a Indonezija je 2020. zabranila izvoz rudače nikla, također jednog od ključnih materijala za baterije za električna vozila.

- Ovo je prilika za gospodarski rast (...) ovo je najbolja prilika koju imamo za tranziciju prema održivom i razvijenom gospodarstvu. Ne možemo si priuštiti da ju propustimo, rekao je Borić i poručio da će se ubuduće ugovori sklapati kao javno-privatno partnerstvo s državnom kontrolom.

Vlada neće prekinuti sadašnje ugovore, ali se nada da će kompanije biti otvorene za sudjelovanje države i prije nego isteknu.

Ugovor SQM-a istječe 2030., a Albemarle 2043.

Obje tvrtke opskrbljuju Teslu, LG Energy Solution i druge proizvođače električnih vozila i baterija.

Borić će započeti dijalog sa zajednicama i parlamentarcima o pokretanju tvrtke za litij koja bi bila u potpunom vlasništvu države te će zatražiti potporu Kongresa u drugoj polovici godine.

Čileanski predsjednik tvrdi da želi zaštititi bioraznolikost te dijeliti dobrobiti rudarenja s autohtonim narodima i okolnim zajednicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!